eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A keresztény világ legfontosabb ünnepe

A húsvét a keresztények legfontosabb egyházi ünnepe, de a tavasz eljövetelének örömnapja is, melyet - a Hold állásától függően - márciusban vagy áprilisban tartanak. A Biblia szerint Jézus a nagypénteken történt keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt, és áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A húsvét egyházi jelentőségéről kérdezte az InfoRádió Gergely Jenő egyháztörténészt.

Milyen ünnep a húsvét? A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe? Vagy a tavasz eljövetelének ünnepe? Vagy zsidó ünnep, az egyiptomi szabadulás ünnepe?

A húsvét nem egyszerűen a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, hanem a legnagyobb ünnepe. Az egész keresztény teológia illetve liturgia középpontjában a húsvéti ünnepkör áll. Nyilvánvaló, hogy ez összekapcsolódik a keletről származó természeti vallásokkal, és így egyúttal a kitavaszodásnak, az új életre kelésnek is az ünnepe. Harmadsorban azt is elmondhatjuk, hogy mint sok más keresztény ünnep, a zsidó valláshoz is kapcsolódik. Hiszen az ószövetségi zsidóság és az Újszövetség kereszténysége egymással összefüggő vallási jelenség. Ahogy a II. Vatikáni Zsinat is leszögezte, a zsidók a keresztények testvérei. Az Ószövetség az előzménye az Újszövetségnek.

A nevet honnan lehet eredeztetni?

Ha etimologizálni akarjuk, akkor nyilván arról van szó, hogy a negyvennapos nagyböjt időszakában a keresztények számára tilos volt a hús vétele, azaz a húsfogyasztás. Ezt a nagyböjtöt a korábbi évszázadokban nagyon komolyan vették, és a keresztények valóban nem fogyasztottak hús. A húsvét ünnepén vehették elő újra a húst, innen van a húsvét. A későbbiekben azonban a negyvennapos böjtöt nem lehetett tartani, ez a modern világban, a dolgozó embereknél már nem volt betartható, így a nagypéntek lett az az ünnep, amikor a mai napig is minden keresztény számára kötelező a böjt betartása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×