eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Oroszlánszívű Richárdtól Rettegett Ivánig

Saját koruktól vagy az utókortól melléknevet kiérdemlő történelmi személyiségek életrajzai olvashatók a Történelmi melléknevek című, nemrég megjelent kötetben. A nevek között pozitívak és negatívak egyaránt szerepelnek.

A kötet szerkesztője az InfoRádióban elmondta: a könyvben - amely a tervek szerint egy sorozat első része - tizenöt történelmi személyiség életrajza olvasható Nagy Ramszesztől Gandhiig.

Szerepel benne például Oroszlánszívű Richárd, Szent Lajos, Kun László, Timur Lenk, Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella.

Azért választottuk az életrajz műfaját, mert az alkalmas egy társadalom, egy korszak árnyalt bemutatására. Minden biográfiát egy neves magyar történész írt - hangsúlyozta Horváth Ilonát.

A melléknevek között vannak pozitívak - győzedelmes, oroszlánszívű, törvényhozó -, amiket ki kellett érdemelni, és kevésbé pozitívak - kis, félelmetes, rettegett - egyaránt. Érdekes Timur Lenk, aki a sánta és a vas melléknevet egyaránt kiérdemelte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×