eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Szakmai dilettantizmus, karrierizmus, féktelen hatalomvágy"

Tovább dagad a botrány a Magyar Állami Operaház körül. Ezúttal az intézmény Közalkalmazotti Tanácsának tagjai fejezték ki elégedetlenségüket, egyúttal kezdeményezték Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató és az általa kinevezett vezetői gárda visszahívását a Bozóki András kulturális miniszternek írt levelükben.

Igazat adnak Keveházi Gábor balettigazgatónak és lemondásra szólítják fel a Magyar Állami Operaház vezetőit az intézmény Közalkalmazotti Tanácsának tagjai. A testület tagjai a Bozóki András kulturális miniszternek írt levelükben az intézmény szakmai és morális helyzetéért Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót és Kesselyák Gergelyt teszik felelőssé.

Rácz István magánénekes, a közalkalmazotti tanács elnöke és a testület tagjai szerint az elmúlt kilenc hónapban a színház életében semmiféle pozitív elmozdulás nem volt, a főigazgató pályázatából semmi nem valósult meg, a tagság "relatív elszegényedése tovább folytatódott".

"Levelezéssel elégít ki"

A testület tagjai szerint a színházat Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató "diktatórikus módszerekkel vezeti", döntéseiről nem tájékoztatja az érdekképviseleti szervezeteket, előzetes véleményüket nem kéri ki, "a tagsággal való kapcsolatát állandó levelezéssel elégíti ki".

Az aláírók közölték úgy tudják, hogy a főigazgató elkészíttette a színház szervezeti és működési szabályzatát, alapító okiratát, és előkészítés alatt áll az új kollektív szerződés is, de ezeket a dokumentumokat az érdekvédelmi testület nem láthatta.

Keveházi kezdte, Kesselyák folytatta

Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója pénteken azért szólította fel lemondásra a főigazgatót, mivel szerinte az hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház, a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortervébe, anélkül, hogy vele előzetesen egyeztetett volna.

Hétfőn Kesselyák Gergely főzeneigazgató fordult levélben a dalszínház főigazgatójához, mert ő is elfogadhatatlannak tartja a jövő szezon tervezetét, amelyben 52 előadást hagynának el, s az Operaház így összesen 265 előadást tartana.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×