eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel
Maia Sandu moldovai elnök (b2), miután beszédet mondott Moldova és az Európai Unió közötti társulási megállapodásról tartott vitán az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Elnökválasztás az oroszok számára kényes országban

Megkezdődött vasárnap reggel Moldovában az elnökválasztás és a népszavazás az ország EU-csatlakozásáról.

A legutóbbi felmérés szerint a legesélyesebb elnökjelölt a hivatalban lévő államfő, a Nyugat-barát Maia Sandu, akinek kényelmes előnye van mind a tíz vetélytársa előtt, de valószínűleg csak a november 3-i második fordulóban lesz képes biztosítani győzelmét.

Ahhoz, hogy már az első fordulóban eldőljön, kigyőzött, valamelyik jelöltnek meg kell szereznie a szavazatok több mint ötven százalékát. Ha ez nem sikerül, akkor tartanak második fordulót, amelybe a két legtöbb voksot megszerző jelölt jut. A közvélemény-kutatási eredmények szerint Sandu legvalószínűbb ellenfele a második fordulóban Alexandr Stoianoglo volt főügyész lesz, akit a hagyományosan oroszbarát szocialista párt támogat.

Uniós szavazás

A népszavazáson a választásra jogosultaknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy rögzítsék-e az alkotmányban Moldova európai uniós csatlakozási szándékát. Ennek érvényességéhez legalább 33 százalékos részvétel szükséges.

10 éve

Moldova és az Európai Unió 2014-ben kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, amely 2016. július 1-jén lépett hatályba. Maia Sandu államfő 2022. március 3-án írta alá országa hivatalos csatlakozási kérelmét, az Európai Tanács pedig az év június 23-án hivatalosan is tagjelölt országként ismerte el Moldovát. Az Európai Tanács 2023. december 14-én úgy döntött, hogy megkezdik vele a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek aztán 2024. június 25-én nyíltak meg.

A legutóbbi felmérések szerint a moldovaiak többsége támogatja, hogy az EU-tagságra törekvés bekerüljön az alkotmányba, noha a 11 elnökjelölt közül öt arra buzdítja az embereket, hogy nemmel szavazzanak, mert szerintük a népszavazás időzítése Maia Sandunak kedvez.

Címlapról ajánljuk
Aszály után vízbőség: lesz-e kiút az ördögi körből?

Aszály után vízbőség: lesz-e kiút az ördögi körből?

Az időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodást és a hidrológiai kockázatok mérséklését célozza meg Magyarország és Szerbia új együttműködése a Tisza mentén. A vízügyi szakemberek itt is ugyanazzal a kihívással küzdenek, mint a Duna vagy más folyók mellett: aszály idején nincs elég víz, árvíz idején pedig nincs hová elvezetni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elon Musknak semmi sem drága, ha Trump támogatásáról van szó

Elon Musknak semmi sem drága, ha Trump támogatásáról van szó

A világ leggazdagabb embereként számon tartott Elon Musk újabb lépést tett Donald Trump volt amerikai elnök támogatása érdekében. A milliárdos vállalkozó egy republikánus rendezvényen egymillió dolláros csekket adott át egy résztvevőnek, és bejelentette, hogy a novemberi választásokig naponta hasonló összeget oszt szét azok között, akik aláírják az online petícióját. Ez a lépés azonban jogi kérdéseket vet fel a kifizetések jogszerűségével kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
2024. október 20. 18:17
×
×
×
×