eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Unsplash

Megszelídült, de nem szelíd: Kirk támadására készül Németország

A hurrikánból ciklonná szelídült Kirk szerdán éri el Európa partjait. szakértők szerint az egész kontinens időjárására hatással lesz. Számos hírportál orkánerejű szélvihart jósol. Nem kíméli Németországot sem, várhatóan csütörtökre virradóra "kopogtat"

A Kirk vesztett erejéből, az illetékes hatóságok azonban arra figyelmeztetnek, hogy viharos szél és heves zivatarok várhatók.bA szél sebessége a sík vidékeken óránkénti 70 és 100 kilométeres lehet, a hegyes vidékeken meghaladhatja az óránkénti 118 kilométert is.

A rendkívül heves szél mellett a hasonlóan heves esők várhatók, a ország északnyugati részén csütörtökön egész nap négyzetméterenként akár 30 liternél több is.

Még ha a Kirk nem is hurrikánként érkezik, hatásai súlyosak lehetnek. Noha a fák többsége még lombos, a heves széllel, szemben inkább felvehetik a harcot. A ZDF közszolgálati médium által idézett szakértők ezzel szemben arra számítanak, hogy

a kidőlő fák vagy a letörő ágak előreláthatólag nagyobb károkat okozhatnak, különösen az erdőkben, az utakon és a vasútvonalak mentén.

Igyekeznek megjósolni azt is, hogy hol is sújtja a Kirk Németországot. A vihar pontos útvonala ugyanakkor még bizonytalan. Előzetes becslések szerint délnyugati irányból északkeleti felé tartva vonul keresztül az országon, az Eifel-hegységtől Mecklenburgig, nem kizárt azonban, hogy északibb irányba is "elkalandozik".

Egy időjárási szakértő előrejelzésében nem zárta ki, hogy a Rajnától nyugatra négyzetméterenként akár több mint 100 iter esőre lehet számítani, ami árvízveszélyt is jelent.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×