eur:
400.08
usd:
362.11
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra
F-35A, izraeli légierő, ötödik gebnerációs vadászgépei. Forrás:Twitter/Spriter
Nyitókép: Forrás:Twitter/Spriter

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.

Izraelnek több lehetősége is lenne arra, hogy visszavágjon Iránnak a rakétatámadásért. A zsidó állam légi ereje korábban már többször hajtott végre sikeres akciókat a perzsa állam területén. Legutóbb ez év július 31-én, amikor Teheránban megölték Iszmáil Hanijét, a Hamász terror szervezet egyik vezetőjét és közvetlen munkatársait.

Legalábbis ez volt az az akció, amiről a nagy nyilvánosság is tudomást szerzett. Az interneten keringő értesülések szerint ugyanis az izraeliek több olyan, titkos akciót is végrehajthattak, amikben a legújabb, úgynevezett lopakodó technológiájú harci gépeik, az F-35I ADIR-ok vettek részt. Állítólag az iráni atomprogram kulcsfontosságú létesítményeinek körzetében végeztek felderítést.

Ez a projekt egy ideje már nagyon aggasztja a jeruzsálemi vezetést, mert Irán egyre kevésbé titkolja, hogy a végső célja atomfegyver kifejlesztése. Nem véletlen, hogy az Izraelre zúdított rakétaeső után Naftali Bennett, volt miniszterelnök (és a poszt legesélyesebb várományosa) kemény hangú nyilatkozatban azt követelte a jeruzsálemi vezetéstől: megtorlásként mérjen légicsapást iráni atomlétesítményekre - írja a BBC. A londoni média cég idézte a jelenlegi kormányfő, Benjamin Netanjahu nem kevésbé harcias kijelentését is, miszerint "nincs Iránnak olyan területe, ahova Izrael hosszú keze el ne érne".

Ez a hosszú kéz azonban nemcsak a légierőt, hanem a haditengerészetet is jelentheti - állítják nyugati szakértők. A már említett, nehezen észlelhető, F-35I-ös vadászbombázók mellett ugyanis Izrael olyan, rendkívül fejlett tengeralattjárókkal is rendelkezik, amelyek észrevétlenül lopakodhatnak Irán partjainak közvetlen közelébe.

A hajókon lévő, izraeli tervezésű Popeye Turbo SLCM cirkálórakéták 1500 km-re lévő célokat támadhatnak és a londoni Jane's Defence Weekly értesülései szerint nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők. Izraelnek pedig vannak atomfegyverei.

Irán mindenesetre számít az izraeli válaszcsapásra, bár a teheráni vezetés azt közölte, hogy a maga részéről lezártnak tekinti a két állam közti adok-kapokot. Mindenesetre teljes harcékészültségbe helyezték a perzsa állam légi erejét. A régi, de még mindig jelentős harcértéket képviselő amerikai, F-14 Tomcat vadászgépek, a szintén őskövület F-4 Phantomok-kal együtt folyamatosan a levegőben vannak.

Az iráni pilóták azt a feladatot kapták, hogy fogják el és semmisítsék meg az ország légerébe esetleg berepülő izraeli harci gépeket. Ez azonban nagyon nehéz küldetés lehet tekintve, hogy az izraeli légi haderő óriási technológiai fölényben van.

Címlapról ajánljuk

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×