eur:
394.32
usd:
355.85
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
A tiltott fegyverbirtoklással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolt Hunter Biden, az amerikai elnök fia perének ítélethirdetésére a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságára érkezik 2024. június 11-én. Hunter Bident a bíróság mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Hunter Biden fia bűnösnek vallotta magát az adócsalási ügyében, és ez fontos a demokratáknak

Akár 17 év börtönt is kaphat Joe Biden amerikai elnök fia, aki az ellene indult adócsalási vádeljárás minden pontjában bűnösnek vallotta magát. Ezzel valószínűleg már nem az elnökjelöltek és családtagjaik ellen indult bírósági ügyek fogják meghatározni a kampány további menetét.

Hunter Biden egy nappal az előtt tett beismerő vallomást az ellene indult adócsalási ügyben, hogy a bírósági tárgyalása elkezdődött volna. Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az ELTE professzor emeritusa szerint ebben a vádlott apja, Joe Biden amerikai elnök újraindulástól történt visszalépése játszott döntő szerepet.

Mint mondta, mindenképpen árnyékot vetett volna a Demokrata Párt kampányára, hogy a regnáló elnök fiával szemben bírósági eljárás folyik, annak ellenére is, hogy nem Joe Biden az elnökjelölt. Főleg azért, mert a republikánusok megpróbáltak párhuzamot vonni a Trump elleni bírósági ügyek és a Biden fiú elleni bírósági ügyek között, hogy mutassák, a Biden-család sem mentes különböző kétes ügyektől. Adócsalás miatt állították volna bíróság elé, három rendbeli bűncselekmény, és hatvanbeli szabálysértés miatt, ami akár 17 évi börtönbüntetést is vonhatna maga után. Feltehetően az volt a szándék, hogy ezt az ügyet kivegyék a kampányból.

Az év elején még úgy tűnt, hogy Hunter Biden, illetve Donald Trump bírósági ügyei fogják meghatározni az amerikai elnökválasztási kampány tematikáját. Ám a szakértő szerint jól látszik, hogy a demokraták egyrészt nem nagyon forszírozzák jelenleg a Trump elleni eljárásokat, mert megerősödhet az emberekben az a vélemény, hogy egy kampányidőszakban régi ügyeket hánytorgatnak fel, olyanokat, amelyek büntethetősége, tényszerűsége megkérdőjelezhető. Másrészt Hunter Biden a döntésével ezt az ügyet lezárta, és a Biden-család neve sem szerepel, legalábbis ilyen kontextusban, a híradásokban.

Hunter Bident egyebek mellett azzal vádolják, hogy 2016 és 2019 között szándékosan nem fizetett be 1,4 millió dollárnyi, csaknem félmilliárd forintnyi jövedelemadót. A januárban távozó amerikai elnök fia korábban tagadta a vádakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×