eur:
394.23
usd:
357.7
bux:
71422.39
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára az ukrajnai humanitárius helyzetről beszél a világszervezet New York-i székháza előtt 2022. április 19-én. Mögötte Carl Fredrik Reuterswärd svéd szobrász és festő The Knotted Gun című szobra.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Az ENSZ példátlannak nevezte a venezuelai választást

A világszervezet szerint a venezuelai választások eredményeinek megállapításánál nem biztosították a hitelesség alapvető feltételeit.

A múlt hónapban Venezuelában rendezett választások eredményeinek kezelésénél nem biztosították a voksolás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet - állapították meg az ENSZ szakértői helyi idő szerint kedd este New Yorkban közzétett jelentésükben.

A július 28-i választásról António Guterres ENSZ-főtitkár számára készített beszámoló szerint a szakértők "a jelenkori demokratikus választások szempontjából példa nélkül állónak" minősítették, hogy a választásokat követően nem hozták nyilvánosságra az egyes körzetekben leadott szavazatok számát. Úgy vélték, hogy a választási bizottság nem tett eleget sem jogi kötelezettségeinek, sem a helyi törvényi szabályozásnak.

A választási bizottság a 2013 óta hatalmon lévő Nicolás Madurót nyilvánította a voksolás győztesének, de az egyes szavazókörök tételes eredményeit nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek erőszakba torkolltak:

az összecsapásoknak az országos főügyész friss közlése szerint legkevesebb 25 halálos áldozatuk volt, további 192 ember pedig megsebesült.

A most bemutatott jelentés szerint a szóban forgó hiányosságok "negatív hatást tettek a venezuelai választópolgárok nagy részére".

A szakértők azt is szóvá tették, hogy a kezdetben mutatott együttműködési készség ellenére a venezuelai választási hatóság képviselői nem biztosítottak számukra egyeztetési lehetőséget.

A venezuelai külügyminisztérium a jelentésre reagálva elutasította a nemzetközi szakértők állásfoglalását, és úgy vélte, hogy a dokumentumban "hazugságok egész sora" áll.

Címlapról ajánljuk
Változás a Németországba érkező amerikai hiperszonikus fegyverek és robotrepülőgépek ügyében

Változás a Németországba érkező amerikai hiperszonikus fegyverek és robotrepülőgépek ügyében

A NATO júliusi washingtoni jubileumi csúcstalálkozóján született megállapodás Washington és Berlin között arról, hogy az Egyesült Államok 2026-tól Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket, illetve SM-6 légvédelmi rakétarendszereket és új fejlesztésű hiperszonikus fegyvereket telepít német földre. Az akkori híradások szerint Olaf Scholz kancellár "kötelezettséget" vállalt az oroszországi területeket mélyen elérő rakéták és a többi fegyverzet "biztonsági" befogadására. A megállapodás azóta éles vita tárgya Németországban, és szinte bizonyos, hogy a nyári szünet után a Bundestag napirendre tűzi.

Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Kedd este közel 20 ezren tüntettek Pozsonyban a szlovák kormány közelmúltban meghozott döntései ellen. A demonstrálók bírálták a kultúrán belül kialakult helyzetet, a kulturális intézmények személycseréit, illetve a jogállamiság iránti aggodalmuknak adtak hangot. A tüntetést a két legerősebb ellenzéki párt szervezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Egy kicsit megint lelassult az ukrán hadsereg kurszki támadásának dinamikája, de keleti irányba, Giri felé, illetve északra, Lgov felé, továbbra is nyomulnak az ukrán csapatok. Közben a szomszédos Belgorod megyében vészhelyzetet hirdetett a terület kormányzója az Ukrajna területéről érkező támadások miatt. Nincs jele annak, hogy Oroszország megtámadása egyelőre célravezető lett volna: a Donbaszban folytatódik Toreck bekerítése, Pokrovszkhoz pedig egyre közelebb kerülnek az orosz rohamcsapatok. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×