eur:
394.87
usd:
367
bux:
71568.43
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a frontvonalon harcoló egységek főhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban 2023. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Volodimir Zelenszkij megnevezte, min múlhatnak az esetleges béketárgyalások

Az ukrán elnök hasonló módszerhez folyamodna, mint ahogyan a fekete-tengeri gabonafolyosóról sikerült megegyezni.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerint van arra lehetőség, hogy valamilyen úton Kijev és Moszkva tárgyalni kezdjen a két ország közötti konfliktus békés rendezéséről - írja a Kyiv Post cikke nyomán a Portfolio. Az ukrán elnök példaként a fekete-tengeri gabonafolyosó létrehozásánál bevetett módszert szorgalmazná.

Vagyis a közvetlen párbeszéd helyett sokkal szívesebben alkalmazna egy, mindkét fél számára elfogadható közvetítőt.

Korábban ezt a feladatot Törökország és az ENSZ látta el a háborús felek között, a tengeri egyezményt is ők segítettek aláírni.

Volodimir Zelenszkij szerint a korábbi tapasztalatokra építve akár más témakörökben, így a tűzszünet, a tengeri hajózás vagy a területi integritás kérdésében is lehetne közvetítőket bevetni. Az ukrán vezető viszont nem nevezett meg olyan országokat vagy nemzetközi szervezeteket, amik véleménye szerint alkalmasak lehetnek, mivel nem túl sok olyan kormány van, amelyiket mindkét fél kölcsönösen elfogadna közvetítőként.

Zelenszkij egy olyan elképzelést vázolt fel, amelyben különböző kontinensekről érkező résztvevők keresnének megoldási javaslatokat a problémákra.

Mint írják, az elmúlt időszakban többször is szóba került egy lehetséges orosz-ukrán béke forgatókönyve, ám a szemben álló felek álláspontjai nem igazán közelednek egymáshoz. Amíg Kijev azt szeretné, hogy az oroszok mindenhonnan, köztük a Krím-félszigetről is vonuljanak ki, addig Moszkva az említett félszigeten túl négy másik megye területét is magának követeli, és azt várja el Ukrajnától, hogy váljon demilitarizálttá és semlegessé.

Ezek a feltételek egyik félnek sem kedveznek, így a békés megegyezéshez vezető párbeszéd megkezdése továbbra is várat magára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×