eur:
396.52
usd:
370.34
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis kilép a liberálisoktól, új pártcsoportot keres Brüsszelben

Elhagyja a Renew Europe frakciót és az ALDE pártcsaládot a cseh ANO. Hét képviselőjük van.

Kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom – jelentette be Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ANO elnöke pénteken prágai sajtótájékoztatóján.

Babis szerint ezekben a csoportosulásokban az ANO már nem tudja megfelelően teljesíteni programját.

A júniusi európai választásokon az ANO hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. Már folynak a tárgyalások arról, hogy az ANO melyik frakcióban folytatja munkáját. A döntés várhatóan két héten belül megszületik.

„Azzal indultunk a választásokon, hogy harcolni fogunk az illegális migráció ellen, és megpróbáljuk megváltoztatni az európai ipart és mezőgazdaságot pusztító Green Dealt, amely országunk lakosságára is negatív hatást gyakorol. Az eddigi tárgyalások alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a Renew és az ALDE véleménye eltér az ANO mozgalom véleményétől” – mondta újságíróknak a volt miniszterelnök.

Úgy látja, hogy a Renew Europa és az ALDE a föderatív Európa híve, szeretnék megerősíteni Brüsszelt és elnyomni az Európai Unió közepes és kis tagállamait, nemzeti identitásukat, kultúrájukat, megszüntetnék a tagállamok vétójogát, bevezetnék a nemzetek feletti jelöltek rendszerét az EP-ben, és nem akarják a zöld megállapodás nagyobb arányú módosítását sem.

„Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) számunkra biztosan nem megoldás, a frakcióban más cseh pártoknak súlyos szavuk van, az ECR nem a mi választásunk. Nem kizárt, hogy egy új frakció is születik”

– szögezte le Andrej Babis.

Az ECR-ban foglalnak helyet a cseh kormánykoalícióban részt vevő Polgári Demokratikus Párt (ODS) európai parlamenti képviselői, míg az ANO a cseh ellenzék vezető ereje.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×