eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Symbolic Signs Brexit
Nyitókép: Pusteflower9024/Getty Images

Visszaléptetné az EU-ba az országot a harmadik legnagyobb brit párt

Nagy-Britannia újbóli EU-tagságát hirdette meg hosszú távú célként a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták hétfőn ismertetett választási programja.

A 114 oldalas dokumentum, amelyet a párt vezetője, Sir Ed Davey mutatott be, leszögezi: helyre kell állítani a bizalmat és a baráti kapcsolatokat Nagy-Britannia és az Európai Unió között, és el kell kezdeni azoknak a károknak a kiküszöbölését, amelyeket a konzervatívok okoztak az EU-val folytatott kereskedelemben.

Amint ezek a célok teljesülnek, a Liberális Demokraták kérnék Nagy-Britannia visszalépését az Európai Unió egységes belső piacára.

A választási program úgy fogalmaz, hogy ezek alapvető fontosságú lépések az újbóli brit EU-tagság felé, amely a Liberális Demokraták hosszabb távra szóló célkitűzése.

Sir Ed Davey a programot bemutató sajtótájékoztatón - arra a kérdésre, hogy a párt már a júliusi választás után megalakuló új parlament ötéves mandátuma alatt vissza akarná-e léptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba - kitérően úgy válaszolt, hogy az újbóli EU-csatlakozás időbe telik, "sajnálatos módon éppen azért, mert a konzervatívok oly sok kárt okoztak".

A Liberális Demokraták az egyetlen olyan országos brit parlamenti párt, amelynek egyértelműen kijelölt politikai célja Nagy-Britannia visszalépése az Európai Unióba.

Rishi Sunak miniszterelnök, a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt vezetője július 4-re írta ki a nagy-britanniai parlamenti választást, amelynek minden felmérés szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a fő esélyese.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor az utóbbi időszakban többször is kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén a párt nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára.

Starmer rendszeresen azzal érvel, hogy a kilépésről népszavazás döntött, és ennek figyelembevételével, a jelenlegi helyzetből kiindulva kell a lehető legjobb kapcsolatrendszert kialakítani az EU-val.

A brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott referendumon a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd a 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×