eur:
396.46
usd:
371.07
bux:
70935.67
2024. június 26. szerda János, Pál
Tino Chrupalla, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD párt társelnöke (j) és Alice Weidel, az AfD elnökhelyettese a párt berlini kampányközpontjában az európai parlamenti választásokon 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Németország: győzött a CDU/CSU, de győztes az AfD is az EP-választásokon az első előrejelzések szerint

Beigazolódott a papírforma, az első előrejelzések szerint fölényesen nyert az ellenzéki konzervatív pártszövetség a németországi európai parlamenti választáson. A legnagyobb vesztes a kormánykoalíciós Zöldek Pártja, amely öt évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint nyolc százalékot vesztett.

Az első előrejelzéseket a ZDF közszolgálati televízió tette közzé. A CDU/CSU-t illetően azok teljes mertékben beigazolták a választások előtti felméréseket. A konzervatív pártszövetség ugyanis a szavazatok 30 százalékát szerezte meg, ami 1,1 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest.

Az AfD-t az eredmény szerint egyáltalán nem viselték meg az elmúlt hónapok a pártot ért belpolitikai és brüsszeli viharai. A párt 16,4 százalékot szerzett, 5,4 százalékkal növelve az öt évvel ezelőtti EP-választásokon szerzett szavazatinak számát.

A vártnál gyengébben szerepelt a kormánykoalíció legerősebb pártja, az SPD, amely a szavazatok 13,9 százalékával végzett a harmadik helyen. EP-választáson a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredményüket érték el.

A választások előtti felmérésekre teljes mértékben rácáfolva "nagyot" vesztett a Zöldek Pártja, amely a szavazatok 12,4 százalékát szerezte meg. A kudarc elemzők szerint "drámai", a Zöldek Pártja öt évvel ezelőtti eredményéhez képest 8,3 százalékot vesztett

A listán a következő az év elején létrejött, a Baloldal Pártjából kivált Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amely első EP-választásán a voksok 6 százalékát szerezte meg.

A küszöb alatt inog a kormánykoalíció legkisebb pártja, a liberális FDP, amely az előrejelzés szerint 4,8 százalékot ért el.

Németország 96 mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben, az előzetes eredmények szerint elsősorban a CDU/CSU, de az AfD is növelheti jelenlegi EP-képviselői helyeinek számát. A CDU/CSU 29, az AfD 16, az SPD 14, a BSW 6 mandátumra számíthat.

Az első értékelések szerint a mostani eredmények jelzésértékűek a jövő őszi parlamenti választások előtt,

tovább növelve a CDU/CSU és a pártszövetség kancellárjelöltje, Friedrich Merz tényleges kancellári esélyeit.

Ugyancsak az első vélemények szerint a koalíciós pártok gyenge szereplése újabb viszályt válthat ki az SPD, a Zöldek Párja és az FDP között. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a liberális szabad demokraták beválthatják a kormánykoalícióból való esetleges kilépéssel kapcsolatos korábbi fenyegetéseiket.

A ZDF szerint a részvétel 65 százalékos volt az öt évvel ezelőtti 61,4 százalékkal szemben. Az EP választáson első ízben vehettek rész a 16. életévüket betöltő fiatalok.

A ZDF-nek nyilatkozó Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a CSU politikusa úgy értékelte, hogy a konzervatív pártszövetség fölényes németországi győzelme növelheti Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztási esélyeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×