eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Olaf Scholz német kancellár pártjának, a Német Szociáldemokrata Pártnak a megrongált választási plakátja Frankfurtban 2024. június 10-én, az európai parlamenti választások másnapján.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

EP-választás: komoly valószínűsége van annak, hogy Ursula von der Leyen a bizottság élén marad

Az európai parlamenti választások belpolitikai okokból a megszokottnál is nagyobb jelentőséggel bírtak Németországban. A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért kutatási vezetője szerint komoly esélye van az Európai Bizottság jelenlegi elnökének arra, hogy további öt évig folytassa munkáját.

Korábban nem tapasztalt érdeklődés övezte az európai parlamenti választásokat Németországban is. Az eredmények alapján az ország két részre oszlott: a keleti tartományokban a AfD szélsőjobboldali párt szerepelt az első helyen mindenhol, míg nyugaton alapvetően a CDU/CSU páros, az uniópártok futottak be az élen.

"Ahogy az a felmérések alapján várható volt, a kormánypártokat a választók megbüntették, mind az SPD, mind a Zöldek Pártja nagyon rossz eredményt tudhat a magáénak" – ismertette az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, megjegyezve: Olaf Scholz kancellár pártja történelmi mélyponton van.

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért kutatási vezetője ugyanakkor megjegyezte, egy európai parlamenti választásból nem érdemes túlzott következtetéseket levonni, mégis, a modern Németország történetében az újraegyesítés óta soha nem értek el ilyen rossz eredményt a szociáldemokraták. Szintén érdekességként emelte ki, hogy a Baloldal Pártjából kivált Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) hat hónappal a megalakulását követően hat százalék fölötti eredménnyel országos tényezővé vált.

A szakértő az Európai Bizottság jelenlegi elnökének újraválasztási esélyivel kapcsolatban azt mondta, Ursula von der Leyen az Európai Néppárttal, a szociáldemokratákkal, illetve a liberálisokkal karöltve bőven a szükséges mandátumszám birtokába kerülhet. Bár értelemszerűen nem az európai pártcsaládok döntenek az EB elnökéről, hanem a tagállamok állam- és kormányfői, de a mandátumszámot ettől függetlenül biztosítaniuk kell a mindenkori bizottsági elnöki tisztségre aspiráló jelölteknek. „Én per pillanat azt mondanám, hogy elég jó eséllyel pályázik Von der Leyen asszony egy újabb ötéves ciklusra” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×