eur:
396.52
usd:
371.17
bux:
70894.78
2024. június 26. szerda János, Pál
A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának az emblémája előtt fényképezkedik egy nő a cég székháza előtt, a kaliforniai Menlo Parkban 2022. november 9-én. A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a dolgozók mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb 2022-es amerikai létszámcsökkentés keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Súlyos váddal perelte be elbocsátott alkalmazottja a Metát

A Meta amerikai internetes óriásvállalat egy volt mérnöke beperelte a céget, mert szerinte azért bocsátották el munkahelyéről, mert segíteni akart a palesztin tartalmú Instagram-posztok háttérbe szorítását okozó hibák kijavításában.

Ferras Hamad palesztin származású amerikai mérnök 2021 óta dolgozott a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető multinacionális vállalat gépi tanulási csapatában, most azonban egy kaliforniai állami bíróságon diszkrimináció, jogtalan felmondás és egyéb jogsértés miatt perelte be a céget februári elbocsátása miatt.

Beadványában Hamad a palesztinokkal szembeni elfogultsággal vádolta a Metát,

mondván hogy a vállalat törölte azokat a belső alkalmazotti levelezéseket, amelyekben gázai rokonaik halálát említették, és vizsgálatokat folytatott a palesztin zászló emoji használata miatt.

A cég a kereset szerint nem indított ilyen vizsgálatot az izraeli, vagy ukrán zászló emojikat hasonló kontextusban használó alkalmazottak esetében.

Hamad állítása szerint a Meta azután indított ellene vizsgálatot és bocsátotta el, miután jelezte hogy bizonyos palesztin személyek tartalmai csak jóval kisebb eléréssel jelennek meg a cég közösségi oldalain, vagy rossz kategóriába sorolták őket.

A Meta egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére, hogy kommentálja Hamad állításait.

Több jogvédő csoport már régóta hasonló kritikával illeti a vállalatot az Izraellel és a palesztinokkal kapcsolatos tartalmak moderálása miatt, beleértve egy Meta által megrendelt 2021-es külső vizsgálatot is

A gázai háború kitörése óta a Metát már többen vádolták azzal, hogy elnyomja a háborús területeken élő palesztinokat támogató megnyilvánulásokat a közösségi platformjain.

Az év elején a vállalat közel 200 alkalmazottja hasonló aggályokat fogalmazott meg egy Mark Zuckerberg vezérigazgatónak és más vezetőknek címzett nyílt levelében.

Címlapról ajánljuk
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

hivatalos
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×