eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Földközi-tenger, 2024. február 25.A brit védelmi minisztérium (MOD) által közreadott felvételen bevetésre indul a brit királyi légierő (RAF) egyik Typhoon FGR4 harci repülőgépe a jemeni húszi lázadók állásai elleni újabb brit-amerikai katonai művelet idején, 2024. február 24-én egy meg nem nevezett légitámaszponton a Földközi-tengeren. A londoni védelmi minisztérium szerint a két szövetséges légierő négy Typhoonnal nyolc jemeni helyszínen összesen tizennyolc célpontra mért precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra.
Nyitókép: MTI/EPA/MOD/RAF

Megint bombatalálatok érték a húszi lázadók katonai bázisait

A brit és az amerikai légierő közös akciójának célja az volt, hogy visszatartsa a jemeni húszi lázadókat a vörös-tengeri és az ádeni-öbölbeli tengerhajózás elleni folyamatos támadásokban.

Ismét támadásokat indított a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a közös művelet célja az volt, hogy visszavesse a húszik kapacitásait a vörös-tengeri és az ádeni-öbölbeli tengerhajózás elleni folyamatos támadások végrehajtására. A tárca közölte: ezekben a támadásokban ártatlan vietnámi és Fülöp-szigeteki tengerészek vesztették életüket, több kereskedelmi hajó megrongálódott, a Rubymar nevű brit teherhajó pedig elsüllyedt.

A felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek. Ezekben az épületekben a húszik nagy hatótávolságú drónokat is tároltak.

Sikerült azonosítani olyan föld-levegő típusú fegyvereket is, amelyeket a húszik a tengerhajózás védelme érdekében folytatott szövetséges műveletek hátráltatására használtak.

A brit védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Hodeidától délre, ugyancsak a jemeni tengerparton sikerült azonosítani több olyan húszi létesítményt, amelyeknek szerepük volt a tengerhajózás elleni hadjárat vezénylésében és ellenőrzésében.

A csütörtök éjjeli műveletben a brit királyi légierő (RAF) Typhoon FGR4 típusú harci repülőgépei ezeken a helyszíneken hajtottak végre légitámadásokat Paveway IV irányított bombák bevetésével. A műveletet Voyager üzemanyag-utántöltő repülőgépek támogatták. A minisztérium megjegyezte:

a légicsapások tervezői a lehető legnagyobb gondossággal törekedtek a polgári lakosságot és a nem katonai jellegű infrastruktúrát érintő kockázatok minimalizálására.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók rendszeresen támadnak kereskedelmi és hadihajókat a Vörös-tengeren és környékén azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. A brit és az amerikai légierő az elmúlt hónapokban is többször támadta a húszik jemeni katonai létesítményeit.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×