eur:
395.92
usd:
368.62
bux:
69827.95
2024. június 19. szerda Gyárfás
Laj Csing-tö új tajvani elnök (j) látogatást tesz a sziget északi részén lévő Taojüan város katonai bázisán 2024. május 23-án. Kína a mai napon hadgyakorlatokba kezdett a Tajvani-szoros környékén, válaszul Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédére, melyben az államfő felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Tajvan békülne Kínával

Ismét párbeszédet szorgalmazott Tajvan és Kína között a sziget elnöke vasárnap, nem sokkal a kínai hadsereg Tajvan körüli "büntető hadgyakorlatának" befejezését követően.

A kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) gyűlésén Laj Csing-tö azt mondta, kész hozzájárulni a kölcsönös megértéshez. A megbékélést szorgalmazta, és felszólította Pekinget, hogy osztozzon Tajpejjel a régiós stabilitás fenntartásában.

Emellett köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és azon többi országnak, amely aggodalmának adott hangot a kínai hadgyakorlatok miatt.

"A nemzetközi közösség nem fogja tűrni egyetlen ország feszültségkeltési kísérleteit sem a Tajvani-szorosban" - szögezte le.

A januári elnökválasztás győztesét, Lajt a héten iktatták be hivatalába, beiktatási beszédében pedig a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangoztatta, kiemelve: Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát.

Kína "veszélyesnek" nevezte az államfő szavait, csütörtökön pedig kétnapos, Peking által "büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatba kezdett a sziget körül.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Drasztikus lépésekkel venné át az állam a felügyeletet egy sor önkormányzat felett

Drasztikus lépésekkel venné át az állam a felügyeletet egy sor önkormányzat felett

A magyar kormány még június végéig kihirdetné a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásának új szabályozását, amely számos fontos változást tartalmaz és lényegében a bajba jutott települések állami gyámság alá vételével jár. A kabinet érvelése szerint a rendelet célja, hogy hatékonyabbá tegye az önkormányzatok adósságrendezési folyamatát, és biztosítsa a társadalmi felzárkózást elősegítő programok integrációját az eljárásba – derül ki egy most társadalmi egyeztetésre küldött sürgősen elfogadandó tervezetből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 12:44
×
×
×
×