eur:
395.66
usd:
366.55
bux:
70172.65
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Pexels.com

Komoly aggodalmakat váltott ki az új orosz határterv

Litvánia, Lettország, Észtország és Finnország aggodalmát fejezte ki szerdán amiatt, hogy Oroszország állítólag egyoldalúan megváltoztatná a közte és több északi állam között húzódó tengeri határokat.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Moscow Times című orosz lap kedden írta meg, hogy a jogszabályokat tartalmazó orosz kormányzati honlapon megjelent a védelmi minisztérium törvénytervezete, amely azt javasolta, hogy Oroszország egyoldalúan módosítsa a Finnországgal, Észtországgal és Litvániával közös balti-tengeri határait. A dokumentumban a tárca javasolta, hogy Oroszország nyilvánítsa a Finn-öböl keleti részén, valamint a kalinyingrádi régióban található Baltijszk és Zelenogradszk városok közelében lévő vízterületeket saját felségvizévé. Ehhez azt indítványozták, hogy változtassák meg a térség határkoordinátáit. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított jelenlegi földrajzi koordináták "nem felelnek meg teljesen a jelenlegi földrajzi helyzetnek". A dokumentum másnapra eltűnt a kormányzati honlapról.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán a térségbeli helyzet "nyilvánvaló eszkalációjának" nevezte a tervezetet, amelyre szerinte "megfelelően határozott választ" kell adni. A vilniusi külügyminisztérium közölte, hogy "teljes körű magyarázatot" fognak kérni Oroszország képviselőjétől.

Elina Valtonen finn külügyminiszter az X-en kijelentette, hogy Oroszország a tengeri határok önkényes megváltoztatásával megsértené az ENSZ erre vonatkozó egyezményét. Mindazonáltal megjegyezte, hogy ez pusztán az Oroszországtól megszokott "rutin", ezért nem nevezné provokációnak.

Alexander Stubb finn elnök az X-en közölte, hogy Oroszország nem vette fel a kapcsolatot Finnországgal ez ügyben. "Finnország így viselkedik mindig: higgadtan és a tényekre alapozva" - tette hozzá.

Baiba Baze lett külügyminiszter megjegyezte, hogy országa kapcsolatban áll Finnországgal, Litvániával és más balti-tengeri országokkal a helyzet tisztázása érdekében.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter szerint a dokumentumnak az a célja, hogy "zavart keltsen".

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×