eur:
395.85
usd:
368.49
bux:
69769.37
2024. június 19. szerda Gyárfás
A BMW emblémája a müncheni székház előtt a német járműgyártó évenkénti részvényesi közgyűlésének napján, 2019. május 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas

Kényszermunkából származó alkatrészek kerülhettek több népszerű márka autóiba

Egy amerikai kongresszusi jelentés szerint olyan kínai beszállítók alkatrészeit használhatta a Volkswagen, a BMW és a Jaguar Land Rover, amelyek korábban már tiltólistásak lettek kényszermunka miatt.

Legalább 8000 BMW Mini Cooper gépkocsit importáltak az Egyesült Államokba a betiltott kínai Sichuan Jingweida Technology Group (JWD) cég alkatrészeivel a jelentés szerint, amit a Ron Wyden szernátor vezette szenátusi pénzügyi tanács jegyez - írja a BBC nyomán az Index.

A hírügynökséggel azt közölte a Jaguar Land Rover, hogy komolyan veszik az emberi jogokkal és a kényszermunkával kapcsolatos kérdéseket, és vannak olyan most is futó programjaik, amelyek az emberi jogok védelmére és a rabszolgaság elleni fellépésre irányulnak. A BMW és a Volkswagen nem reagált a megkeresésre.

A Jaguar Land Rover közölte, hogy mostanra azonosította és világszerte megsemmisíti minden olyan készletét, amely tartalmazza a kifogásolt alkatrészt.

Februárban a VW közölte, hogy több ezer járművét, köztük Porschékat és Bentley-ket tartottak vissza a hatóságok, mert olyan alkatrész volt bennük, amely megsértette az amerikai kényszermunka-ellenes törvényeket - áll a jelentésben. A dokumentum szerint a VW önként tájékoztatta a vámtisztviselőket a problémáról. A kongresszus 2021-ben foglalta törvénybe az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvényt (UFLPA).

A BBC magyarázata szerint a jogszabály célja, hogy megakadályozza az olyan áruk behozatalát Kína északnyugati Hszincsiang régiójából, amelyeket vélhetően az ujgur kisebbséghez tartozó emberek készítettek kényszermunka-körülmények között. A kínai cég, a JWD 2023 decemberében került fel az UFLPA Entity Listára, ami azt jelenti, hogy termékei vélhetően kényszermunkával készültek.

Bár a hatóságok tagadják, Kínát azzal vádolják, hogy az elmúlt években több mint egymillió ujgurt tartottak fogva Hszincsiangban.

Vang Venbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint "az Egyesült Államok úgynevezett ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvénye nem a kényszermunkáról, hanem a munkanélküliség megteremtéséről szól. Nem az emberi jogokat védi, hanem az emberi jogok leple alatt sérti a hszincsiangi emberek túlélési és foglalkoztatási jogait", és Kína határozottan elítéli, ellenzi ezt. Kilátásba helyezte, hogy intézkedéseket fognak tenni a kínai vállalatok törvényes jogainak és érdekeinek határozott védelmére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 12:44
×
×
×
×