eur:
395.04
usd:
368.25
bux:
70470.08
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Újabb európai település fontolgatja, hogy díjat szedjen a turistáktól

Egy svájci falu is úgy döntött, hogy érdemes lenne követni Velence példáját, és belépődíjat szedni az egy napra odalátogatóktól.

A svájci Berni-Felvidék hegyvidéki régiójában fekvő Lauterbrunnen völgyének helyi hatósága munkacsoportot hozott létre, hogy új módszereket találjon ki a túlzott turizmus megfékezésére - írja a CNN híradása nyomán a Portfolio.

Lauterbrunnen egy kicsiny, festői szépségű település, ahol a helyi hatóság szerint kevesebb, mint 800-an élnek, zsúfolt utcákkal, rengeteg szeméttel és magas bérleti díjakkal küzd. A Swiss Info jelentése szerint a településvezetés fontolgatja, hogy a látogatók egy része számára belépődíjat vezet be.

Az elképzelés szerint a díjat egy okostelefonos alkalmazáson keresztül kellene fizetni. Összege 5 és 10 svájci frank között lenne, és az autóval átutazókra vonatkozna.

Karl Näpflin, Lauterbrunnen polgármestere szerint azonban kivételt képeznének azok a vendégek, akik valamilyen szállodát vagy kirándulást foglaltak, vagy akik tömegközlekedéssel érkeznek.

Lauterbrunnen völgye sok turistalátványosságnak ad otthont, itt található például a Staubbach-vízesés, ami Európa egyik legnagyobb összefüggő vízesése a maga 270 méteres magasságával.

A világon már több mint 60 olyan úti cél van, ahol már létezik ilyen turistaadó, bár az ilyen idegenforgalmi adók bevezetése gyakran ellentmondásosnak bizonyul. A velencei belépési díjat például egyes helyiek tiltakozással fogadták, úgy érezték, hogy otthonukat vidámparkká változtatják - írják.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×