eur:
395.52
usd:
369.16
bux:
70433.51
2024. június 24. hétfő Iván
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A német egészségügyi miniszter a marihuána legalizálásánál is nehezebb feladatra készül

Karl Lauterbach teljes kórházi reformot tervez, de óriási az ellenállás, elsősorban a tartományok tiltakoznak.

Több mint két és fél éve tartó hivatali ideje óta nem először vágja kemény fába a fejszéjét a német egészségügyi miniszter. A közelmúltban Karl Lauterbach hosszú csatározások után végül a parlamentben is keresztülvitte a marihuána rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának törvényét, a mostani terv, a kórházak, illetve klinikák működésének megreformálása azonban a korábbiaknál jóval nehezebb vállalkozásnak ígérkezik. Az ellenállás máris nagy méreteket öltött.

Az ismertté vált sarokkövek között szakértők szerint első helyen áll a kórházak finanszírozásának reformja. Az ARD közszolgálati médium szerint ennek lényege, hogy a jövőben a kórházak az állami pénzügyi támogatást nem kizárólag kezelésekként kapnák, hanem annak nagy részét az határozná meg, hogy mennyire szakképzett a személyzet, rendelkeznek-e meghatározott orvosi berendezésekkel, vagy sürgősségi betegellátásra is készek-e.

A második helyen – az elsőtől elválaszthatatlanul – a kórházak szakosodása, illetve ezzel járó összevonása, kórházi központok létrehozása áll. Mindettől elválaszthatatlanul pedig a kezelések minőségének javítása.

A miniszter szerint minél inkább szakosodott egy kórház, annál inkább képes meghatározott beavatkozások magas szintvonalú végrehajtására. Lauterbach olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek szerint nagyobb a túlélés valószínűsége, ha a többi kötött sztrókos betegeket speciális kórházakban kezelik.

A szociáldemokrata politikus tervezete már az kormány elé került, miközben több tartomány, számos kórház és orvosok jelentős része tiltakozik ellen.

A miniszter mindenekelőtt pénzt ígér. A Német Kórházszövetség adatai szerint eben az évben akár 80 kórház is csődbe mehet.

Számos klinika a pénzhiány miatt kénytelen volt osztályokat bezárni vagy teljesen meg is szüntetni, ami elsősorban a vidéki lakosság heves tiltakozását váltotta ki. A miniszter szerint Németországban túl sok a kórház. Európában – mint állítja – ilyen "sűrűséget" csak Ausztria enged meg magának, miközben a németországi kórházi ágyak egyharmada üres. Ebből kiindulva "forradalomról" beszélt, kevesebb kórházat, de jobb ellátást ígért. A törvényjavaslat szakértők szerint legkorábban 2027-ben léphet életbe, 2028-nak azonban – különös tekintettel a heves ellenállásra – nagyobb a valószínűsége.

Bajorország már korábban jelezte, hogy a reform az alkotmányba ütközhet. Értesülések szerint más tartományok – mindenekelőtt Schleswig-Holstein, Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg – is osztják ezt az álláspontot. Több tartomány kifogásolja, hogy a tervezet beavatkozik a kórházak működésével kapcsolatos helyi szuverenitásba.

Heves bírálat kíséri a miniszter azon tervét is, hogy a törvény elfogadásához ne legyen szükség a Bundesrat, azaz a Szövetségi Tanács jóváhagyására. A parlament felsőházában – a Bundestagtól eltérően – a tartományok képviselői döntenek.

Címlapról ajánljuk

Indulhat a számolgatás - Most napokon át fotelszurkoló a magyar labdarúgó-válogatott

Marco Rossi csapata nincs most könnyű, de lehetetlen helyzetben sem, a magáét megtette, 3 ponttal legalább az esélyt megteremtette magának azzal, hogy a nyolcaddöntőben folytassa a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. És akkor most indul a matekóra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×