eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
A Skynex kezelőrendszere
Nyitókép: Rheinmetall

Háromféle légvédelmi rendszert is kap Ukrajna a németektől

Martin Jaeger ukrajnai német nagykövet a Harkiv megyében tett látogatása során bejelentette a Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszerek átadását Kijevnek - közölte hétfőn az ukrán infrastrukturális minisztérium.

A minisztérium Facebook-oldalán közzétett információk szerint a nagykövet az ukrán infrastrukturális miniszterrel, Olekszandr Kubrakovval együtt látogatott a területre. A minisztérium Németországot Ukrajna egyik stratégiai partnereként nevezte meg a katonai segítségnyújtás terén, és közölte, hogy a nagykövet "további Patriot, IRIS-T és új Skynex rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek küldését jelentett be".

A Skynex 35 mm-es gépágyúja (Forrás: Rheinmetall)
A Skynex 35 mm-es gépágyúja (Forrás: Rheinmetall)

Kubrakov azt is elmondta, hogy Németország kész csatlakozni Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállításához. "Közös stratégiánk az energiarendszer maximális decentralizációja - mobil kazánházak, kapcsolt energiatermelő erőművek, gázturbinák. Gyors döntéseket várunk partnereinktől ezen a téren. Magunk részéről előkészítjük a vonatkozó kormányhatározatokat" - idézte a sajtószolgálat a tárcavezetőt.

Az ukrán hatóságok rendszeresen felszólítják a Nyugatot, hogy szállítson Kijevnek légvédelmi rendszereket és rakétákat, különösen ragaszkodva a Patriot rendszerekhez.

Korábban Kijev további 5-7 ilyen eszközt szeretett volna kapni, de április elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, "kívánatos, hogy Ukrajnának 25 Patriot rendszere legyen".

(A nyitóképen a Skynex kezelőrendszere.)

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×