eur:
385.27
usd:
354.81
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Washington: Japán gyártson fegyvert!

Japán fegyveriparban betöltött szerepének növelésére szólította fel kedden a tokiói vezetést az Egyesült Államok tokiói nagykövete arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok "már nem képes a világ összes demokráciájának ellátására".

Rahm Emanuel, az Egyesült Államok tokiói nagykövete kedden a Mitsubishi Heavy Industries F-25-ös vadászrepülőgép-gyárába látogatva az Egyesült Államok és Japán közötti védelmi ipari együttműködés megerősítését hangsúlyozta, amelyet kulcsfontosságúnak nevezett a biztonsági szövetség megerősítése szempontjából.

Az Egyesült Államok egyedül már nem képes az összes demokrácia ellátására - jelentette ki a nagykövet, a feleket a kollektív biztonság növelésére felszólítva az ukrajnai háború és a gázai konfliktus okán.

Kisida Fumio japán miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel tartott áprilisi találkozóján Washingtonban megerősítette Japán elkötelezettségét a védelmi együttműködés terén.

Japán jelentős engedményeket vezetett be a fegyverexportra vonatkozó szabályok terén is: lehetővé tette a halálos fegyverek értékesítését az azok bevetését engedélyező országokban, továbbá a britekkel és az olaszokkal közösen gyártott vadászrepülők külföldi értékesítését is engedélyezte, amely során Japán hazai gyártású PAC-3 rakétákat szállíthat az Egyesült Államokba, ahol döntés születik a fegyverek ukrajnai bevetésének részleteiről.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×