eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: mikroman6/Getty Images

Kiderült, mely európai országokban a legnagyobbak a vagyoni egyenlőtlenségek

A kutatás a nettó vagyont, az adósságokat és az úgynevezett Gini-együtthatót vizsgálta 36 európai országban. Magyarország a középmezőnyben található.

Továbbra is jelentősek a vagyoni egyenlőtlenségek Európában: a kontinens leggazdagabb tíz százaléka birtokolja a teljes vagyon 67 százalékát, míg a lakosság alsó rétegei csak az 1,2 százalékát – írja a vg.hu a Credit Suisse és a UBS 2023-as globális vagyonjelentése alapján.

A kutatás a nettó vagyont (pénzügyi eszközök plusz a háztartások tulajdonában lévő reáleszközök), az adósságokat és az úgynevezett Gini-együtthatót vizsgálta 36 európai országban. Utóbbi azt mutatja, hogy mekkora vagyonrészt birtokolnak a leggazdagabbak. Mindezek alapján – főként az adórendszer sajátosságai miatt – Izlandot leszámítva

az északi országokban a legmagasabbak a vagyoni egyenlőtlenségek a kontinensen.

A lista első helyén Svédország található 87,4-es Gini-indexszel, de az élmezőnyben van Finnország, Dánia és Norvégia is. Az elmúlt évtizedekben számos vagyonadót eltöröltek ezekben az államokban, Svédországban például nincs adó az öröklésre, az ajándékokra és a vagyonra sem. Emellett nagyon alacsonyak a vállalatokra kivetett adók is, így a gazdagoknak sok lehetőségük van arra, hogy még inkább gyarapodjon a vagyonuk.

Az EU gazdasági nagyhatalma közül Németországban mérték a legmagasabb vagyoni egyenlőtlenségi Gini-pontszámot (77,2), majd Franciaország (70,3), Spanyolország (68,3) és Olaszország (67,8) következik a sorban. Az Egyesült Királyság 70,2 pontot ért el a felmérésen.

A legkisebb vagyoni egyenlőtlenségeket Belgiumban (59,6), Máltán (60,9), Szlovéniában (64,4) és Szlovákiában (50,8) mérték.

Magyarországon átlagosnak mondható a vagyoni egyenlőtlenség.

A vagyoni egyenlőtlenség egyik legfőbb befolyásoló tényezője a lakhatás megoldása. Azokban az országokban, ahol magasabb a lakástulajdon aránya, általában mérsékeltebb a vagyoni egyenlőtlenség, míg ahol inkább a pénzügyi eszközök jellemzőbbek, ott nagyobb.

Az önkéntes nyugdíjak és az életbiztosítások helyzete is fontos szerepet játszik. A nyugat-európai országokban többen takarítanak meg pénzt nyugdíjas éveikre, mint a kelet- és dél-európai államokban. Ennek fő oka, hogy Nyugaton magasabb az emberek jövedelme, és jobban hozzáférnek a nyugdíjba vonulás utáni önkéntes jövedelemszerzési eszközökhöz.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×