eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Új fejezetet nyit a Bundeswehr: német katonák települnek az orosz határ mellé

A német hadsereg mindössze húsz katonája indult Litvániába, a feladatuk az, hogy előkészítsék egy német dandár állandó litvániai állomásoztatását a litván–orosz határ mentén. A megállapodás Berlin számára történelmi jelentőséggel bír, mert a II. világháború óta ez lesz az első ilyen jellegű külföldi szerepvállalás.

Berlin és Vilnius múlt év végén állapodott meg abban, hogy 2027-re a német hadsereg egy dandárt 4800 katonával és 200 fős civil személyzettel, illetve családtagjaikkal állandó állomásoztatás céljából a litván–orosz határtérségbe telepít.

A húszfős, úgynevezett előkészítő "kommandót" Boris Pistorius védelmi miniszter személyesen búcsúztatta. A többi között arról beszélt, hogy a küldetés korszakváltás jelent a Bundeswehr történetében: a hadsereg állandó jelleggel állomásoztat egy dandárt külföldön, mégpedig a NATO keleti határa mentén.

Az előkészítéssel megbízott brigád feladata az lesz, hogy a litván féllel együttműködve gondoskodjon az állandó állomásoztatáshoz szükséges feltételek biztosításáról, így az infrastruktúra megteremtéséréről, a katonai gyakorló területekről, a laktanyákról. A katonák és családjaik Vilniusban és Kaunasban laknak majd, ahol iskola és óvoda is épül.

A hadsereg főfelügyelője ugyanakkor a küldetéssel kapcsolatban rendkívüli erőfeszítésekről beszélt. Alfons Mais szerint pénzt és időt igényel az előkészítés. A szükséges eszközöket és a személyi állományt a Bundeswehr forrásaiból kell "kiizzadni". A folyamat befejezése a főfelügyelő szerint három-öt évbe telhet.

A német kormány korábban az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán megváltozott európai biztonsági helyzetre reagálva egyezett bele egy harcképes és önálló szerepvállalásra kész harci egység litvániai telepítésébe.

Az ütemterv szerint a brigádnak 2027-re kell működőképesnek lennie,

szakértők szerint azonban ha minden a tervek szerint halad, ez csak 2027 végére biztosítható.

Boris Pistorius védelmi miniszter egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a lépés rendkívül fontos részét jelenti a NATO-n belüli német szerepvállalásnak. A Bundeswehr a NATO-partnereket megvédi a balti országokban, amit most egyértelművé tesz Litvániában.

Szakértők szerint ugyanakkor sok a nyitott kérdés a dandár felállításának és működésének finanszírozásával kapcsolatban. A miniszter erre vonatkozóan adatokat nem közölt. Az általános feltételek megteremtésétől függ az is, hogy ténylegesen hány katona dönt a litvániai szolgálat mellett.

Litvánia Oroszország szövetségesével, Fehéroroszországgal és Oroszország balti-tengeri enklávéjával, Kalinyingráddal határos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×