eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Új fejezetet nyit a Bundeswehr: német katonák települnek az orosz határ mellé

A német hadsereg mindössze húsz katonája indult Litvániába, a feladatuk az, hogy előkészítsék egy német dandár állandó litvániai állomásoztatását a litván–orosz határ mentén. A megállapodás Berlin számára történelmi jelentőséggel bír, mert a II. világháború óta ez lesz az első ilyen jellegű külföldi szerepvállalás.

Berlin és Vilnius múlt év végén állapodott meg abban, hogy 2027-re a német hadsereg egy dandárt 4800 katonával és 200 fős civil személyzettel, illetve családtagjaikkal állandó állomásoztatás céljából a litván–orosz határtérségbe telepít.

A húszfős, úgynevezett előkészítő "kommandót" Boris Pistorius védelmi miniszter személyesen búcsúztatta. A többi között arról beszélt, hogy a küldetés korszakváltás jelent a Bundeswehr történetében: a hadsereg állandó jelleggel állomásoztat egy dandárt külföldön, mégpedig a NATO keleti határa mentén.

Az előkészítéssel megbízott brigád feladata az lesz, hogy a litván féllel együttműködve gondoskodjon az állandó állomásoztatáshoz szükséges feltételek biztosításáról, így az infrastruktúra megteremtéséréről, a katonai gyakorló területekről, a laktanyákról. A katonák és családjaik Vilniusban és Kaunasban laknak majd, ahol iskola és óvoda is épül.

A hadsereg főfelügyelője ugyanakkor a küldetéssel kapcsolatban rendkívüli erőfeszítésekről beszélt. Alfons Mais szerint pénzt és időt igényel az előkészítés. A szükséges eszközöket és a személyi állományt a Bundeswehr forrásaiból kell "kiizzadni". A folyamat befejezése a főfelügyelő szerint három-öt évbe telhet.

A német kormány korábban az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán megváltozott európai biztonsági helyzetre reagálva egyezett bele egy harcképes és önálló szerepvállalásra kész harci egység litvániai telepítésébe.

Az ütemterv szerint a brigádnak 2027-re kell működőképesnek lennie,

szakértők szerint azonban ha minden a tervek szerint halad, ez csak 2027 végére biztosítható.

Boris Pistorius védelmi miniszter egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a lépés rendkívül fontos részét jelenti a NATO-n belüli német szerepvállalásnak. A Bundeswehr a NATO-partnereket megvédi a balti országokban, amit most egyértelművé tesz Litvániában.

Szakértők szerint ugyanakkor sok a nyitott kérdés a dandár felállításának és működésének finanszírozásával kapcsolatban. A miniszter erre vonatkozóan adatokat nem közölt. Az általános feltételek megteremtésétől függ az is, hogy ténylegesen hány katona dönt a litvániai szolgálat mellett.

Litvánia Oroszország szövetségesével, Fehéroroszországgal és Oroszország balti-tengeri enklávéjával, Kalinyingráddal határos.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×