eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forró Krisztián hivatalos Facebook-oldala

Szakértő: a szlovákiai közbeszédben egyre aktívabban jelennek meg az uniós témák

A Magyar Szövetség tartja magát a hagyományokhoz, így az Európai Parlamentben továbbra is az Európai Néppárt pártcsaládjához kötődnek.


51,9 százalékos volt a részvétel a hétvégi szlovák elnökválasztáson. A 4,3 millió választásra jogosult állampolgárból 65 588-an szavaztak a Magyar Szövetség jelöltjére, Forró Krisztiánra, ami országos szinten 2,9 százalékos eredményt jelent. Bár a korábbi EP-választásokon Szlovákiában rendre alacsonyabb volt a részvétel – 2014-ben 13,05 százalékos, 2019-ben 22,74 százalékos – Tárnok Balázs szerint erre most nem lehet alapozni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője szerint a szlovákiai közbeszédben egyre aktívabban jelennek meg az uniós témák, emiatt várhatóan magasabb lesz a részvétel.


„Ha abból indulunk ki, hogy az európai parlamenti választáson június 8-án Szlovákiában 30 százalékos lesz a részvétel, és feltételezzük, hogy a 65 588 szavazat, ami most Forró Krisztiánra érkezett, egy az egyben megjelenne a Magyar Szövetség, mint egyetlen felvidéki etnikai alapon szervezett magyar párt listáján, az 5,09 százalékos eredményt jelentene. Tehát rendkívül szűken, de meg lehetne ezzel a bejutási küszöb, és ezáltal a 2019-ben elveszített felvidéki európai parlamenti mandátum” − fejtette ki Tárnok Balázs.


A szakértő azt is elmondta, hogy a Magyar Szövetség tartja magát a hagyományokhoz, így az Európai Parlamentben továbbra is az Európai Néppárt pártcsaládjához kötődnek. A párt listavezetője Berényi József, korábbi külügyi államtitkár, a Magyar Közösség Pártjának korábbi elnöke.
Szlovákiában nyílt az EP-választási lista. Magyarországon pártok közül választhatnak a választópolgárok, Szlovákiában pedig a választani kívánt párt listáján is elhelyezhetnek két preferenciaszavazatot a 15 jelölt közül. Ez azt jelenti, hogy a választók a pártok által felkínált sorrendet módosíthatják, így a listán hátrébb szereplő jelölteket is előnybe juttathatják − magyarázta Tárnok Balázs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×