eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A Bundesrat is zöld jelzést adott: áprilistól legális a marihuána Németországban

Az elmúlt hónapok rendkívül heves vitái, illetve az éles tiltakozások ellenére április 1-jén életbe léphet a kannabisz korlátozott legalizálásáról szóló törvény. Noha a tervezetben foglaltakat több tartományi vezető kezdettől fogva ellenezte, a miniszter tervezete végül a Bundestagban is "átment".

Az orvosból lett egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach egyik fő törekvése volt a kannabisz rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának engedélyezése. Beiktatása óta küzdött ezért, korábbi tervezeteit a heves tiltakozások nyomán többször is átdolgozta. Erőfeszítéseit végül siker koronázta, előbb a kormány, majd a Bundestag és végül a Bundesrat is rábólintott az "ellenőrzött legalizálásra".

A kannabisz ezáltal kikerül a kábítószertörvényből, amelyben a heroinnal és más kábítószerekkel együtt tiltott anyagként szerepel, és 18 éves kortól engedélyezett 25 gramm kannabisz birtoklása. Ugyancsak engedélyezik a kannabisznövény egyes fajtáinak "személyes használatra" történő termesztését úgynevezett kannabiszklubokban, amelyeknek tagjai a növényt közösen termeszthetik, és egymásnak átadhatják, de kereskedni tilos vele.

A miniszter szerint a szigorú tilalmi politika "megbukott", érvei között szerepelt, hogy a szigorú szabályozással az egészségvédelmet javítani, a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést pedig fékezni lehet.

Az ellenzők, köztük tekintélyes orvosi, illetve egészségügyi szervezetek, valamint a pártok, közül mindenekelőtt a konzervatív CDU/CSU, főképp azzal érveltek, hogy az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lesznek az áldozatai.

Erős fenntartásaikat hangoztatták pártállástól függetlenül a német tartományok belügyminiszterei is, szerintük a legalizálás növeli a szervezett bűnözést, mivel többen próbálnak majd kannabiszhoz jutni. Bajorország belügyminisztere például úgy fogalmazott, hogy a tartomány elutasítja a kannabisz legalizálásának jóváhagyását. "Célunk a drogfogyasztás visszaszorítása, nem pedig annak bátorítása" – fogalmazott Joachim Herrmann.

A szavazás a heves tiltakozások nyomán kétesélyes volt.

A tartományok képviselői a parlamenti rendszabályok szerint a törvényt ugyan véglegesen nem vétózhatták volna meg, azt azonban elérhették volna, hogy a két ház közös, úgynevezett közvetítő bizottsága újból megtárgyalja a tervezetet, jelentősen késleltetve annak életbe lépését.

Közvetlenül a szavazás előtt Karl Lauterbach igyekezett eloszlatni a tizenhat tartomány illetékes hatóságainak aggodalmait. Hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben több pénzt kíván fordítani a szenvedélybetegségek megelőzésére, így húszmillió euróval kíván támogatni egy prevenciós központot. Utalt arra is, hogy rendszeresen ellenőrizni kívánják a "kannabiszklubok" tevékenységét.

Ilyen előzmények után döntött pénteken a Bundesrat a javaslat elfogadásáról, a közvetítőbizottság összehívásához nem volt meg a szükséges többség. Mindez azt jelenti, hogy

a kannabisz korlátozott termesztése, illetve fogyasztása április 1-jétől "rekreációs céllal" engedélyezett.

Szakértők szerint ugyanakkor a részleges legalizálás a jövőt illetően számos problémát vet fel. Nem csupán a fogyasztás kapcsán nőhetnek az elsősorban a fiatalokat veszélyeztető egészségügyi kockázatok, de a kábítószer-kereskedelem miatt a szervezett bűnözés is erősödhet. Karl Lauterbach válasza minderre az volt, hogy a jobb oktatással, illetne felvilágosítással kell megvédeni a fiatokat a fogyasztástól és a feketepiactól.

A törvény elfogadása után a szövetségi tartományok jogi hatóságainak feladatai is jelentősen megnövekednek. Az igazságügyi illetékeseknek ugyanis a törvény értelmében amnesztiát kell biztosítaniuk a korábbi "kannabiszbűncselekmények" legtöbb elkövetőjének. A hatóságok szerint nagyszámú ilyen aktáról van szó.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×