eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Oakland, 2018. január 1.Élő növényként árulnak vadkendert a Harborside amerikai marihuánakereskedelmi társaság oaklandi üzletében 2018. január 1-jén, amikor legálissá vált a kannabisz kábítószer árusítása nem orvosi célra is Kalifornia államban. (MTI/EPA/John G. Mabanglo)
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A német parlament elfogadta a kannabisz legalizálását

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken elfogadta a kannabisz rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.

A 404:226 arányban megszavazott törvényt várhatóan március 22-én fogadja el a parlament felsőháza, a Bundesrat. A személyes fogyasztásra szánt kis mennyiségek termesztése és birtoklása felnőttek számára április 1-től, míg a kannabiszklubok számára július 1-től lesz engedélyezett.

A törvény pénteki megszavazását heves vita előzte meg a Bundestagban, miután Karl Lauterbach egészségügyi miniszter előző nap "a drogpolitikában fontos előrelépésnek" nevezte a törvényjavalatot, amely elfogadása esetén szerinte visszaszorítja a feketepiacot, valamint hatékonyabb védelmet biztosít a gyermekek és a fiatalok számára Németországban.

Lauterbach a pénteki vita során újfent kijelentette, hogy az új törvény szemlélete orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Az utóbbi években ugyanis a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes termékek terjedtek el - mondta.

Kristine Lütke, a kisebbik koalíciós partnert alkotó liberális párt, az FDP egészségügyi szakpolitikusa a vita során azt mondta, hogy a törvény "történelmi fordulópont egy olyan megközelítés irányába, amely a társadalmi valóságot tükrözi".

Az ellenzéki kereszténydemokraták és az AfD felszólaló politikusai egyebek között a szervezett bűnözés "gazdaságösztönző csomagjának", illetve "ajándékának", "nem ellenőrizhető törvénynek" nevezték a kormánykoalíció tervezetét. Simone Borchardt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egészségügyi politikusa úgy fogalmazott: "a gyermekek és fiatalok védelme az önök törvényében nem több puszta szócséplésnél".

Az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott törvényjavaslat szerint a 18 éven felüliek maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben. A termesztés másik legális formája a legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, a nem üzleti alapon működő, úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el kannabisszal, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.

A YouGov közvéleménykutató felmérése szerint a megkérdezett németek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamelyest vagy teljesen támogatja a kannabisz legalizálását, míg 47 százalék azt mondta, hogy valamelyest vagy teljesen ellenzi azt, míg a megkérdezettek 11 százaléka nem tudott vagy nem akart megnyilvánulni a kérdésben.

Az új törvény várható hatályba lépésével Németország lesz a kilencedik ország, amely legalizálja a kábítószer rekreációs célú használatát. Becslések szerint az országban mintegy 4,5 millióan használnak kannabiszt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×