eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. március 21-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gálik Zoltán: kétnapos EU-csúcs kezdődött, jöhet egy „vészfék” is Ukrajna számára

A tagállamok vezetői többek között az ukránoknak juttatott támogatásokról, a kereskedelmi engedmények felülvizsgálatáról és az ország jövőbeli csatlakozásáról fognak tanácskozni.

A legfontosabb téma Ukrajna támogatása, de emellett általános biztonsági és védelempolitikai kérdésekről is tárgyal az Európai Unió Tanácsa, illetve közel-keleti kérdésekről, bővítésekről, külkapcsolatokról - foglalta össze Gálik Zoltán, a Corvinus Egyedem docense az InfoRádióban, mi minden várható a csütörtöki EU-csúcson. Hozzátette, ebből is látszik, hogy főként a külpolitikai, biztonságpolitikai témák dominálnak.

De lesz még szó a migrációról, a mezőgazdaságot érintő kérdésekről, az európai szemeszterről, ami az uniós tagállamok közötti költségvetési egyeztetés, valamint az euróövezet miniszterei is találkoznak, és a tőkepiaci unió kérdéseit fogják megtárgyalni.

A Corvinus Egyetem docense elmondta, az Ukrajnának nyújtott anyagi és hadászati segítségen belül két nagyon fontos kérdés van. Egyfelől az, hogy ugyan már korábban született döntés arról, hogy az EU 2024 és 2027 között újabb 50 milliárd euróval támogatja a helyreállítást az országban,

ehhez azonban különböző reformok is szükségesek lesznek majd, illetve az Európai Bizottság folyamatosan felügyeli majd a folyamatot, és jelent a Tanácsnak - erről kell egyeztetni.

Másfelől - és ahogyan a szakember mondta, ez talán még fontosabb - a kereskedelmi intézkedésekkel kapcsolatos döntések felülvizsgálata, illetve ezek nyomon követése is téma lesz. Mint Gálik Zoltán felidézte, az Európai Unió először 2024 júniusáig, majd egy nemrégiben született döntés értelmében 2025 júniusáig meghosszabbítja azokat az Ukrajna felé tett ideiglenes kereskedelmi kedvezményeket, melyek közül például a mezőgazdasági piac megnyitása az elmúlt időszakban több problémát is okozott.

Ezeknek a mérlegelése mellett egy új mechanizmus bevezetése is napirenden lesz, ami feltételekhez köti, hogy a kedvezmény fenntartható legyen 2025 júniusáig.

Ez lesz az úgynevezett "vészfék mechanizmus", ami a baromfi, a cukor, a tojás és néhány gabonaféle kereskedelmi engedményét hatályon kívül helyezheti, ha ezek a bizonyos feltételek nem teljesülnek.

A vészfék azt jelenti, hogy ha a 2022-es és 2023-as importszintet meghaladná az Ukrajnából behozott fenti termékek szintje, akkor automatikusan visszaállítanák a vámokat és azokat a kvótákat, amelyek az EU-hoz csatlakozni kívánó országgal szemben megvoltak.

Gálik Zoltán leszögezte: Ukrajna tagjelölti státusza már megvalósult, erről a döntés már előző év végén megszületett, ennek a folyamatos felülvizsgálata az, amiről az elkövetkező hónapokban hallani lehet majd. Az Európai Bizottság készített egy jelentést, ezt is megvitatják most az állam- és kormányfők, és ennek következményeként kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások.

Hozzátette, az utóbbi hetekben-hónapokban számos verzió keringett azzal kapcsolatban, hogyan is fog ez zajlani, ugyanis a jelenlegi, Európai Parlament által is támogatott verzió szerint bizonyos területeken gyorsabban megnyílhatnak majd a pénzügyi csapok, ha teljesítenek bizonyos feltételeket az EU-hoz közeledő államok. Többek között ennek a felülvizsgálata és az ide vezető út kikövezése is egy mostani feladat.

A teljes interjút - a katonai segítségnyújtási mechanizmussal, a fegyverszállításokkal, valamint a mezőgazdasági problémákkal kapcsolatos résszel - alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×