eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az új német szövetségi parlament (Bundestag) alakuló ülése Berlinben 2021. október 26-án.
Nyitókép: Clemens Bilan

Rejtélyes Taurus-kiszivárogtatás: összeugrottak a Bundestag vezető kormánypárti politikusai

Két kormánypárti politikus, a Bundestag elnöke és a védelmi bizottság vezetője csapott össze Németországban, a kölcsönös vádaskodás középpontjában pedig egy rejtélyes és alapvetően titkos tanácskozásról történt rejtélyes kiszivárogtatás áll.

Tovább gyűrűzik a Taurus-vita a német parlamentben. A múlt hét végén a Bundestag védelmi bizottsága titkos ülést tartott, amelyen a kiszivárgó információk szerint 105-en vetten részt. A téma a Németország Ukrajna-politikáját az elmúlt időszakban leginkább foglalkoztató kérdés volt, a legkorszerűbbnek számító Taurus cirkálórakéták esetleges átadása az Oroszország által több mint két éve ostromlott országnak.

Közvetlenül a bizottsági ülés előtt a parlament nemet mondott a Taurusok átengedésére, a képviselők többsége elfogadta Olaf Scholz kancellár erre vonatkozó álláspontját, amely szerint egy ilyen lépéssel Németország is közvetlenül belesodródhat a háborúba.

A Bundestag védelmi bizottsága ezt követően tartotta alaposan kibővített ülését, amelyen a Bundestag főfelügyelője a Taurusok átadásának rendkívüli kockázatait taglalta. Mindebben önmagában még nem is lett volna semmi rendkívüli, ha a résztvevők köre, illetve az elhangzottak nem szivárogtak volna ki. Ez azonban megtörtént, és így a nyilvánosság is értesülhetett a főfelügyelő által ismertetett, bizalmasnak szánt katonai információkról és nem utolsó sorban arról is, hogy a tanácskozáson több mint százan vettek részt.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a testület szabad demokrata elnöke a történtek nyomán levélben fordult a Bundestag szociáldemokrata elnökéhez, Bärbel Bashoz, és a hivatali titok, illetve a különleges titoktartási kötelezettség tiszteletben tartásának megsértésére hivatkozva büntetőeljárás megindításának engedélyezését kérte a parlament elnökétől.

Kérésére azonban meglehetősen váratlan és szinte példátlan választ kapott. A Bundestag vezetője ugyanis nem tért ki a vádemelésre, hanem az azt kezdeményező szabad demokrata politikust marasztalta el. Bärbel Bas elővigyázatlansággal vádolta a védelmi bizottság vezetőjét, aki szerinte "hanyagul kezelte" a "titoktartás kötelezettségét". A parlament első számú vezetője kifogásolta azt is, hogy a zárt ülésen 105-en vettek részt.

"Amikor ezt hallom, igencsak meglepődöm, hogy a bizottsági elnök asszony ezt megengedte" – idézték a Bundestag elnökét. Utalt arra is, hogy ilyen körülmények között nehezen lehet megőrizni a titoktartást. Továbbá arra is emlékeztetett, hogy a múlt év végén a parlamenti bizottsági elnökökkel megegyeztek:

a titkos információkat tartalmazó tanácskozásokat a lehető legkevesebb résztvevővel tartják.

Közölte, hogy minderről a következő napokban egyeztetni kíván a biztonsági témákkal foglalkozó bizottsági vezetőkkel, és alapjában titkos részletes jelentést vár.

Az első számú címzett, Strack-Zimmermann visszautasította a Bundestag-elnök bírálatát. A ZDF által ismertetett nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy "ingerülten vette tudomásul" a Bundestag elnökének reagálását a vádemeléssel kapcsolatos kérésére.

"Felhívom a figyelmet arra, hogy a bizottság ülésein résztvevők köre nem az én legjobb belátásomtól függ"

– idézték a Bundestag elnökének küldött választ, amelyben utalt arra, hogy a bizottsági tagok, illetve póttagok mellett az ilyen üléseken minisztériumi képviselők, valamint meghívott szakértők is részt vesznek. A védelmi bizottságnak egyébként 38 tagja és ugyanennyi helyettes tagja van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×