eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Olaf Scholz német kancellár (k) kommandósok között egy kutyával végrehajtott gyakorlat után a német hadsereg különleges erőinek calwi támaszpontján 2024. március 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ukrajna lemondhat a Taurusokról: másodszor is elvetette a javaslatot a Bundestag

A kezdeményező CDU/CSU a kiszavazó koalíciós képviselők támogatásában bízott, de végül jelentős kisebbségben maradt a német parlament alsóházában.

Az 500 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépekről az első parlamenti szavazást a közelmúltban a koalíció megállapodása után Olaf Scholz kancellár kezdeményezte, és a többség a cirkálórakéták szállítása ellen szavazott. Azóta azonban a kormánypártok soraiban is felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint Ukrajna támogatása érdekében meg kell tenni ezt a lépést is.

Közben értesülések szerint nem hivatalosan a francia kormány, egy lapinterjúban pedig a brit külügyminiszter egyfajta cserekereskedelmet ajánlott fel a rakéták szállításával kapcsolatban. Eszerint francia részről SCALP, brit részről pedig Storm Shadow típusú cirkálórakétákkal segítenék Ukrajnát, amiért német fél Franciaországnak és Nagy-Britanniának Taurusokkal "fizetne". A kancellár azonban ezt is elutasította.

Scholz még a csütörtöki Bundestag-szavazás előestéjén is azt hangoztatta, hogy a Taurusok nem működnének német katonák kezelése nélkül, ily módon pedig Ukrajnának történő szállításuk Németország háborús részvételét eredményezné.

Az újabb Bundestag-szavazást Friedrich Merz, a CDU elnöke kezdeményezte. A konzervatív pártszövetség kancellárjelöltje Olaf Scholzot azzal vádolta, hogy a lakosság háborús félelmeit használja fel elutasító álláspontjának alátámasztására. (Felmérések szerint a német lakosság többsége egyetért a kancellárral abban, hogy Németország ne szállítson Taurusokat Ukrajnának.)

Értesülések szerint mind a CDU, mind a CSU vezetői bíztak abban, hogy két kisebbik kormánykoalíciós párt képviselői közül is többen a konzervatívok indítványa mellett szavaznak. Az elmúlt napokban ugyanis mind a Zöldek Pártja, mind a liberális FDP részéről néhányan jelezték, hogy a Taurusok szállítása mellett vannak, és így is fognak szavazni.

Noha a vitában – mint arról a ZDF és az ARD közszolgálati médiumok beszámoltak – egyes zöldpárti és liberális képviselők a Taurusok szállítása mellett foglaltak állást, a szavazás a nemek győzelmét eredményezte. A ZDF szerint

690 képviselő vett részt a szavazáson, közülük 495 szavazott a Taururok szállítása ellen, 190 mellette, míg 5 képviselő tartózkodott a szavazástól.

Mivel a CDU/CSU a Bundestagban 197 képviselővel rendelkezik, nem működött az átszavazás, a ZDF szerint legfeljebb heten támogathatták a javaslatot a kormányoldalról. Az ugyancsak ellenzéki radikális jobboldali AfD képviselői már korábban jelezték, hogy a Taurusok szállítása ellen vannak, és mielőbbi tárgyalásokat sürgetnek Oroszországgal,.

Elemezők szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy Scholz pirruszi győzelmet arathat. Erre utalhat, hogy értesülések szerint előreláthatólag pénteken Berlinbe látogat Emmanuel Macron francia államfő, aki többi között a Taurusokról is tárgyalni fog a német kancellárral.

Napokkal ezelőtt személy szerint Olaf Scholz is elutasította Macron azon felvetését, amely szerint a NATO tagállamai katonákkal is támogathatnák Ukrajnát.

Ugyancsak a ZDF számolt be arról, hogy még a héten a német fővárosban érkezhet Donald Tusk lengyel kormányfő, aki Ukrajna támogatásáról is tárgyalni kíván vendéglátójával.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×