eur:
389.51
usd:
364.54
bux:
68001.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szíriai férfiak a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városába induló buszok egyike felé tartanak Isztambulban 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. A török haderőt előző nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Német menekültügyi csúcs: kevés előrelépés, változatlan elégedetlenség

Alig több mint két órát tartott a kancellár és a tizenhat tartományi miniszterelnök Berlinben tartott csúcstalálkozója a menekültválság okozta terhek enyhítéséről.

Hasonló magas szintű egyeztetést legutóbb tavaly novemberben tartottak, azóta azonban jelentősen nőtt a Németországba érkezett menekültek, illetve menedékkérők száma. Friss adatok szerint egyedül januárban több több mint harmincezer menedékkérő érkezett, ami a tartományokat, ezen belül a német városokat és településeket rendkívüli gondok elé állította. Mindennek ellenére a kancellár szerint a menekültpolitika terén jó úton járnak.

Azzal kapcsolatban már a mostani csúcs előtt konszenzus alakult ki az Olaf Scholz vezette koalíciós kormány és a tartományok között, hogy a megoldás egyik fő kulcsa az illegális menedékkérők kitoloncolása lehet, de arról is, hogy fel kell gyorsítani a menedékkérelmek elbírálását, illetve a menekültügyi eljárásokat. Ennek feltétele azonban mindenekelőtt az, hogy a kormány megállapodásra jusson a származási országokkal a menekültek visszafogadásáról.

Noha Nancy Faeser belügyminiszterrel az élen több miniszter igyekezett ez ügyben közvetíteni, erőfeszítéseiket egyelőre nem kísérte siker, mint ahogy azokat sem, hogy a menedékkérelmek elbírálását lehetőség szerint helyezzék át az Európai Unió területén kívül fekvő országokba.

Ezzel kapcsolatban a tartományi miniszterelnökök arra szólították fel a kormányt, június végéig nyújtson tájékoztatást arról hogy ezen a téren milyen eredményre jutott. Napirenden volt a befogadható menekültek számának meghatározása is, az ezzel kapcsolatos szigorítás fő szószólója Szászország miniszterelnöke volt.

A kereszténydemokrata Michael Kretschmer felső határként évi 50-60 ezer menedékkérőt tartott elfogadhatónak.

Stephan Weil, Alsó-Szászország szociáldemokrata miniszterelnöke azonban az indítványt alkotmányjogi szempontokra hivatkozva elutasította. A probléma súlyát jelzi, hogy múlt évben 329 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Németországban.

Beszámolók szerint nagyobb konszenzus volt azzal az úgynevezett fizetési kártyával (Bezahlkarte) kapcsolatban, amelynek bevezetéséről a kormány és a tartományok előzetesen az év elején állapodtak meg. A kártyát a menedékkérők állami segélyezésének formájaként vezetnék be. Ez lehetővé teszi, hogy a befogadásra várók a nevükre szóló kártyákra utalt pénzből intézhessék németországi vásárlásaikat, ugyanakkor nem utalhatnak át róla pénzt otthon maradt hozzátartozóiknak, illetve barátaiknak, továbbá nem utolsó sorban embercsempészeknek.

Korábban vita volt egyrészt a tartományok és a kormány, másrészt a koalíció pártjai között is arról, hogy a kártyákra kerülő pénzt a menedékkérők az országon belül milyen vásárlásokra használhatják fel.

A beríni csúcson a tartományi vezetők arra szólították fel a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket a "Bezahlkarte" minél korábbi parlamenti jóváhagyása érdekében. A korábbi tervek szerint a kártya bevezetését legkésőbb nyárra tervezik.

A találkozót Olaf Scholz kancellár úgy értékelte, hogy Németország "jó úton" jár a menekültpolitikában. Azt azonban elismerte, hogy

nem várható a menedékkérők számának gyors csökkentése.

A kancellár óvatos derűlátását az első elemzések egyáltalán nem erősítették meg. Több résztvevőt idézve egyrészt arra mutattak rá, hogy az alig több mint kétórás csúcstalálkozó a gondok leltárba vételén kívül nem hozott különösebb eredményt. Noha az elfogadott közös nyilatkozat a konszenzusos témákra helyezte a hangsúlyt, egyes elemzők úgy vélekedtek, hogy ennek fő oka a radikális jobboldali AfD párt elleni összefogás volt.

A párt elsősorban az illegális bevándorlás elleni harc hangsúlyozásával a CDU sarkában az ország második legnagyobb támogatottságával rendelkező pártja, és jelentős fölénnyel előzi meg a kormánykoalíció három pártját. Támogatottsága különösen abban a három keletnémet tartományban – Szászországban, Türingiában és Brandenburgban – nagy, amelyekben szeptemberben helyi parlamenti választásokat tartanak.

A német városok, illetve önkormányzatok szövetsége tiltakozott amiatt, hogy képviselőiket nem hívták meg a konferenciára. Ennek jogosságát elemzők szerint igazolja, hogy az önkormányzatok rendkívüli terhekkel néznek szemben a menekültek elszállásolása, illetve ellátása miatt.

Ezt támasztotta alá a Bertelsmann Alapítvány friss, a csúcstalálkozóhoz is időzített tanulmánya. A közvélemény-kutatás szerint

a megkérdezettek 60 százaléka volt azon a véleményen, hogy Németország terhelhetőségének határához érkezett, és nem fogadhat be több menekültet.

Ugyanez az arány 2021-ben 36 százalékos volt. A mostanit megközelítő. de némelyest alacsonyabb elutasítást a 2015-2016-os menekültáradat után 2017- ben mértek, akkor a megkérdezettek 54 százaléka vallotta azt, hogy Németország nem fogadhat be több menekültet.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×