eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bautzen, 2016. szeptember 15.Egy Mehdi nevű marokkói bevándorló mutatja az állítólagosan az előző esti utcai összecsapásban szerzett sérülését a sajtó egyik munkatársának egy menekültszállás közelében a szászországi Bautzenben 2016. szeptember 15-én. Előző este mintegy 80 fiatal bautzeni lakos és 20 fiatal menedékkérő került összetűzésbe azt követően, hogy a szélsőjobb irányvonalat követő fiatalok „Bautzen a németeké” jelentésű szlogent skandáltak. A menedékkérők a helyszínre vezényelt mintegy 100 rendőrt megdobálták, akik paprikaspray-vel és gumibottal léptek fel a támadókkal szemben. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastian Kahnert

Új javaslat: munkára köteleznék a menedékkérőket Németországban

A német járások szövetsége megelégelte, hogy csak a parkokban sepergethetnek a menedékkérők.

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal adatai szerint a múlt évben meghaladta a 300 ezret a menedékkérők száma. A kérelmezők túlnyomó többsége Szíriából, Törökországból és Afganisztánból érkezett. Decemberben még 240 ezer menedékjogi eljárás volt folyamatban, miközben a kérelmek elbírálása átlagosan 6,8 hónapot vett igénybe. Megélhetésük biztosítása rendkívüli gondot jelet, ezek enyhítését célozza egy legutóbbi javaslat is, amely a menedékkérők számára kötelező munkavállalást irányozna elő.

A német kormány a menedékkérők magas száma miatt a közelmúltban a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérőknek nyújtott juttatások módosításáról döntött, növelték ugyanakkor a központi költségvetésben a migrációval fokozottan küzdő tartományok, helyi közösségek pénzügyi forrásait.

Ezúttal az országos közigazgatásban rendkívül fontos szerepet betöltő járások szövetségének elnöke indítványozta, hogy

vezessék be a munkavállalás kötelezettségét a menedékkérők számára.

A tizenhat német tartományban összesen 296 járás van, a legfontosabb feladataik közé tartozik az adott térségben élők szociális ellátásának biztosítása is. A menedékért folyamodók jelenleg csak közhasznú munkát végezhetnek.

A kereszténydemokrata Reinhard Sager a Bild című lapnak adott, több más médium által is ismertetett nyilatkozatában annak szükségességét hangsúlyozta, hogy az általa javasolt kötelező munkavállalást akár még a magánvállalatokra is terjesszék ki. "Az állam által biztosított pénzügyi támogatást feltételekhez kell kötni" – érvelt a CDU politikusa.

"Aki hosszabb ideig Németországban tartózkodik, annak dolgoznia kell"

– hangoztatta Sager, aki szerint ezt elvárja a társadalom, ugyanakkor sok menekült maga is ezt kívánja.

A német járásokat tömörítő szövetség elnöke felszólította a kormányt, hogy ennek megfelelően módosítsa a menedékkérők munkavállalására vonatkozó törvényt, amely esetükben csak közhasznú munkát engedélyez. Utalt arra, hogy nemcsak karitatív munkát kell engedélyezni, magáncégeknél is engedélyezzék számukra a munkavállalást lehetőségét.

Az érvényben lévő törvény kimondja, hogy a munkaképes, nem iskolaköteles menedékkérők kötelesek elfogadni a számukra az önkormányzatok által felkínált munkalehetőséget. Jelenleg óránként 80 centet tesz ki az az összeg, amelyet a menedékkérők ilyen esetben kapnak. Ha a munkát megtagadják el, ezt az összeget megvonhatják. Mindettől függetlenül a menedékkérők három hónap után munkát vállalhatnak a tényleges munkaerőpiacon is.

"Annál többre van szükség, hogy a menedékkérők csak a parkokban seperjenek" - fogalmazott a járási vezető, aki szerint többi között a vendéglátóipar területén rendkívüli az igény "szorgalmas kisegítőkre".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×