eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Bautzen, 2016. szeptember 15.Egy Mehdi nevű marokkói bevándorló mutatja az állítólagosan az előző esti utcai összecsapásban szerzett sérülését a sajtó egyik munkatársának egy menekültszállás közelében a szászországi Bautzenben 2016. szeptember 15-én. Előző este mintegy 80 fiatal bautzeni lakos és 20 fiatal menedékkérő került összetűzésbe azt követően, hogy a szélsőjobb irányvonalat követő fiatalok „Bautzen a németeké” jelentésű szlogent skandáltak. A menedékkérők a helyszínre vezényelt mintegy 100 rendőrt megdobálták, akik paprikaspray-vel és gumibottal léptek fel a támadókkal szemben. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastian Kahnert

Új javaslat: munkára köteleznék a menedékkérőket Németországban

A német járások szövetsége megelégelte, hogy csak a parkokban sepergethetnek a menedékkérők.

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal adatai szerint a múlt évben meghaladta a 300 ezret a menedékkérők száma. A kérelmezők túlnyomó többsége Szíriából, Törökországból és Afganisztánból érkezett. Decemberben még 240 ezer menedékjogi eljárás volt folyamatban, miközben a kérelmek elbírálása átlagosan 6,8 hónapot vett igénybe. Megélhetésük biztosítása rendkívüli gondot jelet, ezek enyhítését célozza egy legutóbbi javaslat is, amely a menedékkérők számára kötelező munkavállalást irányozna elő.

A német kormány a menedékkérők magas száma miatt a közelmúltban a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérőknek nyújtott juttatások módosításáról döntött, növelték ugyanakkor a központi költségvetésben a migrációval fokozottan küzdő tartományok, helyi közösségek pénzügyi forrásait.

Ezúttal az országos közigazgatásban rendkívül fontos szerepet betöltő járások szövetségének elnöke indítványozta, hogy

vezessék be a munkavállalás kötelezettségét a menedékkérők számára.

A tizenhat német tartományban összesen 296 járás van, a legfontosabb feladataik közé tartozik az adott térségben élők szociális ellátásának biztosítása is. A menedékért folyamodók jelenleg csak közhasznú munkát végezhetnek.

A kereszténydemokrata Reinhard Sager a Bild című lapnak adott, több más médium által is ismertetett nyilatkozatában annak szükségességét hangsúlyozta, hogy az általa javasolt kötelező munkavállalást akár még a magánvállalatokra is terjesszék ki. "Az állam által biztosított pénzügyi támogatást feltételekhez kell kötni" – érvelt a CDU politikusa.

"Aki hosszabb ideig Németországban tartózkodik, annak dolgoznia kell"

– hangoztatta Sager, aki szerint ezt elvárja a társadalom, ugyanakkor sok menekült maga is ezt kívánja.

A német járásokat tömörítő szövetség elnöke felszólította a kormányt, hogy ennek megfelelően módosítsa a menedékkérők munkavállalására vonatkozó törvényt, amely esetükben csak közhasznú munkát engedélyez. Utalt arra, hogy nemcsak karitatív munkát kell engedélyezni, magáncégeknél is engedélyezzék számukra a munkavállalást lehetőségét.

Az érvényben lévő törvény kimondja, hogy a munkaképes, nem iskolaköteles menedékkérők kötelesek elfogadni a számukra az önkormányzatok által felkínált munkalehetőséget. Jelenleg óránként 80 centet tesz ki az az összeg, amelyet a menedékkérők ilyen esetben kapnak. Ha a munkát megtagadják el, ezt az összeget megvonhatják. Mindettől függetlenül a menedékkérők három hónap után munkát vállalhatnak a tényleges munkaerőpiacon is.

"Annál többre van szükség, hogy a menedékkérők csak a parkokban seperjenek" - fogalmazott a járási vezető, aki szerint többi között a vendéglátóipar területén rendkívüli az igény "szorgalmas kisegítőkre".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×