eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A police car at night with its emergency lights on.
Nyitókép: aijohn784/Getty Images

A rekreációs drogfogyasztás miatt kongatják a vészharangot - hátraarc Hollandiában?

A rekreációs droghasználattal kapcsolatos "hanyag" hozzáállás erőszakhoz és korrupcióhoz vezet Európa nagyvárosainak legszegényebb negyedeiben - jelentette ki Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere egy, a Guardian brit napilapnak adott interjúban, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szemlézett csütörtökön.

A hírportál beszámolója szerint a rotterdami polgármester azt mondta, a drogok szabályozására vagy legalizálására irányuló kérések figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a társadalom alacsonyabb rétegei által lakott városnegyedekben a fiatalok jelentős csoportjai szembesülnek a drogfogyasztás okozta nyomorúsággal és az azzal összefüggő korrupcióval.

"A drogfogyasztás súlyos következményekkel jár a munkásnegyedekben"

- fogalmazott.

A polgármester arra figyelmeztetett, hogy az egyes latin-amerikai országokban látott erőszak könnyen átterjedhet Európára. A drogkereskedelemben sok pénz van, a sok pénz pedig korrupciót jelent, valamint lehetővé teszi fegyverek beszerzését - mondta.

"Újságírókat lőnek le, ügyvédeket lőnek le. Nem hiszem, hogy hagynunk kellene magunkat álomba ringatni. A helyzet veszélyesebb, mint gondolnánk" - fogalmazott.

A drogokhoz való laza hozzáállás eredményei az egész világon érezhetők. A hatóságoknak keményebben kell fellépniük a rekreációs drogok használatával szemben. Hiányában a világ a bűnözők kezébe adja ezeket az embereket - tette hozzá a rotterdami polgármester.

A hírportál emlékeztetett,

Amszterdam polgármestere nemrégiben a kokain értékesítésének és használatának szabályozására szólított fel a drogkereskedők profitjának csökkentése érdekében.

Femke Halsema egy interjúban kifejtette, hogy a kokain és más kábítószerek értékesítését dekriminalizálni és szabályozni kell a szervezett bűnözés kiszorítása érdekében.

Tavaly Rotterdam plakátkampány keretében hívta fel a kábítószerfogyasztók figyelmét az úgynevezett rekreációs kábítószer használata és a drogkereskedő bandákhoz köthető erőszak közötti kapcsolatra - emlékeztetett a hírportál.

Kedden egy amszterdami bíróság életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáróra 2015 és 2017 között elkövetett hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×