eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Feléledt a pandadiplomácia, ismét üzent Kína

A kínai pandák kölcsönadása „soft power”, avagy puha erő, Kína részéről kultúrdiplomáciai nyomásgyakorlás is egyben.

A kínai vadvédelmi szövetség bejelentette, hogy véglegesítette a megállapodásokat, amelyek értelmében Kína néhány szeretett óriáspandáját kölcsönadják spanyolországi és egyesült államokbeli állatkerteknek – számolt be róla a BBC World a Hszinhua kínai hírügynökségére hivatkozva.

A madridi és a San Diego-i állatkert által egyelőre csak várt óriáspandákkal újabb lépést tett a pekingi „pandadiplomácia.”

A kifejezést – pandamedvék küldése diplomáciai ajándékként –, amely a jelek szerint 2024-ben ismét előtérbe kerülhet, az 1970-es években is használták már Amerikában, ám maga a gyakorlat a 618 és 907 között uralkodó Tang-dinasztia idejére nyúlik vissza. Már a kora középkori Kínában is használták ezt a kultúrdiplomáciai eszközt, ami a „puha erő” az úgynevezett soft power része – írta szemléjében a hirado.hu.

  • 1941-ben két pandát küldtek az Egyesült Államokba, közvetlenül azelőtt, hogy az ország belépett a második világháborúba. Széles körben úgy tekintettek az állatokra, mint Kína „köszönetnyilvánító” ajándékára.
  • Az 1950-es években Mao Ce-tung elnök pandákat küldött ajándékba az ország kommunista szövetségeseinek, köztük a Szovjetuniónak és Észak-Koreának.
  • 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök történelmi utazást tett Kínában, véget vetve a két ország közötti, több mint két évtizedes feszültségnek. Két hónappal ezután egy 18 hónapos pandapár érkezett ajándékba az Egyesült Államokba.

Kína a rosszallását is ki tudja fejezni ezzel a kultúrdiplomáciai eszközzel:

  • 2023-ban Peking visszahívott három óriáspandát, amelyek korábban a washingtoni Nemzeti Állatkertben éltek, illetve egyet a Tennessee állambeli Memphis állatkertjéből.
  • Szintén tavaly az Egyesült Királyságból is visszahívtak két óriáspandát, amelyek 2011 óta az edinburghi állatkertben éltek.

Ezek a döntések egy olyan időszakban születtek, amikor Peking és a Nyugat közötti kapcsolatok ingoványos talajra kerültek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×