eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Migránsokat vesz fedélzetére gumicsónakból a brit parti őrség BF Hurricane hajója a La Manche-csatornán 2023. augusztus 24-én. A brit belügyminisztérium jelentése szerint húszéves csúcsot ért el a benyújtott menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában, a 2022. május és 2023. május közötti 12 hónapban 19 százalékkal nőtt a menedékkérők aránya. A közlemény szerint ezen időszakban 78 768 menedékkérelmet nyújtottak be a szigetországba illegálisan érkezők.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

London felújította viszonyát a Frontexszel

Együttműködési megállapodást kötött a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.

Nagy-Britannia négy éve kilépett az EU-ból, de a brit belügyminisztériumban aláírt egyezmény felújítja London és az uniós határvédelmi szervezet közvetlen együttműködését. A szerződés lehetővé teszi a felderítési és egyéb információk kölcsönös megosztását az embercsempész szervezetek tevékenységének felszámolása érdekében.

A brit belügyi tárca tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy a megállapodás alapján a brit határrendészet és a Frontex szakértői „tanulhatnak egymás sikeresen alkalmazott taktikai eljárásaiból” is.

A Frontexnek „példátlan rálátása” van az európai kontinensen folyó, határokon átnyúló bűnözésre és az illegális migrációra – áll a londoni belügyminisztérium ismertetésében.

James Cleverly brit belügyminiszter az egyezmény aláírásának bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az illegális bevándorláshoz kötődő szervezett bűnözés és az embercsempészet globális kiterjedésű probléma, amelynek kezeléséhez közös megoldásokra és célkitűzésekre van szükség.

Cleverly kiemelte: a brit kormány közvetlen célja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljének megtörése és „a csónakok megállítása”, vagyis az európai kontinensről Nagy-Britannia felé tengeri úton irányuló illegális bevándorlás felszámolása.

A legfrissebb belügyi statisztika szerint 2022-ben 45 755-en keltek át csónakokkal, embercsempészek szervezésében a La Manche-csatornán Angliába.

Az előzetes becslések szerint 2023-ban 36 százalékkal, 30 ezer alá csökkent a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók száma, de ez is a tízszerese volt a korábbi évek átlagának.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×