eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Migránsokat vesz fedélzetére gumicsónakból a brit parti őrség BF Hurricane hajója a La Manche-csatornán 2023. augusztus 24-én. A brit belügyminisztérium jelentése szerint húszéves csúcsot ért el a benyújtott menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában, a 2022. május és 2023. május közötti 12 hónapban 19 százalékkal nőtt a menedékkérők aránya. A közlemény szerint ezen időszakban 78 768 menedékkérelmet nyújtottak be a szigetországba illegálisan érkezők.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

London felújította viszonyát a Frontexszel

Együttműködési megállapodást kötött a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.

Nagy-Britannia négy éve kilépett az EU-ból, de a brit belügyminisztériumban aláírt egyezmény felújítja London és az uniós határvédelmi szervezet közvetlen együttműködését. A szerződés lehetővé teszi a felderítési és egyéb információk kölcsönös megosztását az embercsempész szervezetek tevékenységének felszámolása érdekében.

A brit belügyi tárca tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy a megállapodás alapján a brit határrendészet és a Frontex szakértői „tanulhatnak egymás sikeresen alkalmazott taktikai eljárásaiból” is.

A Frontexnek „példátlan rálátása” van az európai kontinensen folyó, határokon átnyúló bűnözésre és az illegális migrációra – áll a londoni belügyminisztérium ismertetésében.

James Cleverly brit belügyminiszter az egyezmény aláírásának bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az illegális bevándorláshoz kötődő szervezett bűnözés és az embercsempészet globális kiterjedésű probléma, amelynek kezeléséhez közös megoldásokra és célkitűzésekre van szükség.

Cleverly kiemelte: a brit kormány közvetlen célja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljének megtörése és „a csónakok megállítása”, vagyis az európai kontinensről Nagy-Britannia felé tengeri úton irányuló illegális bevándorlás felszámolása.

A legfrissebb belügyi statisztika szerint 2022-ben 45 755-en keltek át csónakokkal, embercsempészek szervezésében a La Manche-csatornán Angliába.

Az előzetes becslések szerint 2023-ban 36 százalékkal, 30 ezer alá csökkent a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók száma, de ez is a tízszerese volt a korábbi évek átlagának.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×