eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Olaf Scholz német kancellár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Taurusok Ukrajnának: már a saját pártja puhítja a német kancellárt

A kormánypártok közös nyilatkozatban követelnék, hogy Németország a legjobb cirkálórakétáit adja át Ukrajnának, és azt sem titkolják, hogy azért, mert ezzel már oroszországi katonai célpontok ellen hajthatnak végre támadásokat a frontvonalak mögött.

Már csaknem egy éve kért Ukrajna először Németországot arra, hogy a legkorszerűbb cirkálórakétákkal, Taurusokkal is segítse az orosz agresszió elleni háborújában. A kérést azóta Volodimir Zelenszkij elnök és Dmitro Kuleba külügyminiszter több ízben is megismételte, Olaf Scholz kancellár azonban minden nyomás ellenére nemet mondott. A legutóbbi harctéri események, a súlyos ukrán áldozatokkal járó orosz előrenyomulás azonban elemzők szerint új helyzetet teremthet. Erre utalhat, hogy a három kormánypárt parlamenti frakciója Ukrajna támogatásának fokozása érdekében a kancellárhoz fordul.

Több német hírforrás köztük az ARD és az NTV televízió számolt be arról, hogy Olaf Scholz pártja, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP parlamenti frakciói közös nyilatkozatban kívánják felszólítani a kancellárt az ukrajnai fegyverszállítások fokozására. Az előzetesen kiszivárgott állásfoglalás szakértők szerint egyértelműen a szóban forgó rakétákra utal, noha a Taurusokat név szerint nem említi.

A három párt képviselői hangsúlyozzák, hogy a többi között olyan fegyverekről van szó, amelyek nagy hatótávolságúak, és messze az orosz frontvonalon túlra vethetők be. A frakcióvezetők szerint nagy hatótávolságú fegyverrendszerek és lőszerek szállítására van szükség annak érdekében, hogy – mint fogalmaznak – Ukrajna a nemzetközi joggal összhangban képes legyen célzott, stratégiailag fontos támadások végrehajtására az orosz agresszor távolibb területei ellen.

A frakciók a tervezetet egy utolsó belső egyeztetést követően még a héten szavazásra kívánják bocsátani a Bundestagban.

A három kormánypárt parlamenti csoportjai szerint Ukrajnát segíteni kell abban, hogy katonai célpontok ellen hajthasson végre támadásokat a frontvonalak mögött, illetve megvédhesse saját katonáit az orosz támadásokkal szemben. A katonai célpontok között említették a lőszerraktárakat, az utánpótlási útvonalakat, valamint a parancsnoki állomásokat.

"A fegyverzet alkalmazása összeegyeztethető a nemzetközi joggal és nélkülözhetetlen Ukrajna védelme szempontjából" – áll a nyilatkozatban

A képviselők egyidejűleg üdvözölték, hogy a francia és a brit partnerek ugyancsak nagy hatótávolságú rakétákat szállítanak Ukrajnának. Nagy-Britannia és Franciaország már hosszabb ideje szállít Storm Shadow és Scalp típusú cirkálórakétákat Ukrajnának. Ezek korszerűek ugyan, de a Taurusok nagyobb hatótávolságukkal, illetve pontosságukkal "lekörözik" őket.

A Taurus robotrepülőgépek hatótávolsága 500 kilométer, ami azt jelenti, hogy Ukrajnából oroszországi területek ellen is bevethető, így például adott esetben Moszkva ellen is.

A rendkívüli hatótávolság, illetve ezáltal az orosz területek lehetséges elérése volt a fő oka annak, hogy Olaf Scholz kancellár mindeddig elutasította a Taurusok szállítására vonatkozó orosz kérést. A kancellár – mint kiszivárgott – mindezt azzal az aggodalmával indokolta, hogy Ukrajna a rakétákat orosz területek ellen vetheti be, ezáltal pedig Németország "közvetlenül" is belesodródik a háborúba.

Az ukrán fél Kuleba külügyminiszterrel az élen mindeddig ezt határozottan kizárta.

Az elmúlt hét végén Münchenben tartott nemzetközi biztonsági konferencián egy, a Taurusokra vonatkozó kérdésre Olaf Scholz kitérő választ adott. A cirkálórakétákat konkrétan nem említve azt hangoztatta, Németország mindent megtesz azért, hogy támogassa Ukrajnát.

Szakértők ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy korábban hasonló volt a helyzet a korszerű Leopard 2-es harckocsik Ukrajnának történő szállításával kapcsolatban is. A kancellár hosszú időn keretül ezt elutasította, csupán a kevésbé korszerű Leopard 1-esek átadására volt hajlandó. A múlt év elején azonban "engedett", miután az Egyesült Államok is ígéretet tett Abrams típusú harckocsik szállítására az ostromlott országnak. Márciusban Németország már Leopard 2-esekkel is támogatta Ukrajnát.

Német hírforrások szerint az ukrajnai orosz invázió február 24-i második évfordulójához időzítve a kormánypártok parlamenti frakciói – mindenekelőtt a Zöldek és az FDP csoportja – közös indítványban kívánják hangsúlyozni immár konkrétan és név szerint is említve a Taurusok szállítására vonatkozó követelést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×