eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Olaf Scholz német kancellár felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A Bundestagban újra nekilendülnek a Taurusok ügyének: a kiszavazó kormánypártiak dönthetnek

Alig telt el néhány nap azóta, hogy Németországnak súlyos károkat okozott az orosz lehallgatási botrány, Berlinben ismét napirendre került a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítása.

A múlt hét végén derült fény arra, hogy az orosz titkosszolgálat lehallgatta a Bundeswehr légiereje magas rangú tisztjeinek beszélgetését, amelynek fő témája a legkorszerűbbnek számító robotrepülőgépek szállításának lehetősége volt. A történtek nyomán a szállítást addig is ellenző Olaf Scholz kancellár a korábbiaknál is erősebben hangsúlyozta, hogy Taurusok átadásáról nem lehet szó.

A történtek a német belpolitikát is rendkívül megrázták, de még inkább ártottak az ország nemzetközi tekintélyének. Berlint bírálták NATO-körökben, és közvetve fő szövetségesei, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia részéről.

A lehallgatási botrány megosztotta a kormánykoalíció pártjait is, míg a szociáldemokrata SPD kiállt a Taurusok szállítását elutasító Olaf Scholz mellett, elsősorban a liberális FDP, de a Zöldek pártjának néhány politikusa is ez ellen foglalt állást. Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU/CSU pártszövetség pedig bejelentette, hogy ismét a Bundestag elé kívánja tűzni a Taurusok szállításának kérdését.

A német parlament erről már korábban is szavazott, de akkor a koalíciós többség elutasította az 500 kilométeres hatótávolságú rakéták szállítását. Most viszont a CDU parlamenti frakcióvezetője közölte, hogy a CSU-val együtt név szerinti szavazásra kívánják bocstani a kérdést. A Rheinische Post című lapnak nyilatkozva Thorsten Frei utalt arra, hogy

a pártszövetség számít a koalíciós "pártütők" igen szavazataira is.

A CDU/CSU hasonló kezdeményezése két héttel ezelőtt bukott el a Bundestagban, azóta azonban elsősorban a liberális FDP soraiban erősödött a szállítások támogatóinak tábora. Erre utalt a szabad demokraták alelnöke, Wolfgang Kubicki és a Bundestag védelmi bizottságának elnöke, Marie-Agnes Zimmermann is.

A CDU parlamenti frakcióvezetője közölte, hogy jövő héten újabb kísérletet tesznek.

Scholz kancellár mindeddig arra hivatkozva utasította el a Taurusok szállítását, hogy azokat a nagy hatótávolságból fakadóan Ukrajna oroszországi területek ellen vetheti be. Németország ezáltal közvetlenül belesodródhat a háborúba – érvelt a kancellár, aki az elutasítást a lehallgatási botrány kirobbanása után még kategorikusabban megerősítette.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a német lakosság többsége a kérdésben Scholz mellett, azaz a Taurusok szállítása ellen van. Ami a konkrét adatokat illeti, 61 százalékot tesz ki az ellenzők tábora, 29-et a támogatóké. Egy másik felmérés szerint a megkérdezettek jóval jobbnak ítélik a kancellár Ukrajna-politikáját Olaf Scholz általános politikájánál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×