eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Boris Pistorius német védelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU-tagországok védelmi miniszterei találkozója előtt Brüsszelben 2023. május 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A szakértő szerint a Taurus rakéták ügye súlyos döntés elé állítja a német kormányt

Hatalmas prezstízsveszteség a német kancellárnak a lehallgatási botrány - mondta az InfoRádiónak Dobrowieczki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője. A napokban hozta nyilvánosságra egy orosz televízió, hogy miközben a kancellár folyamatosan ellenezte nagy hatótávolságú Taurus rakéták küldését Ukrajnába, német katonatisztek egy online platformon ezek szállításáról, esetleges ukrajnai bevetéséről beszélgettek.

„Az elfogadott kormányjavaslat megfogalmazása olyan, hogy a szöveg a kancellár szerint nyíltan kimondja: ilyenfajta fegyvereket nem adnak át Ukrajnának. Ellenben a másik két koalíciós partner, a Zöld Párt és az FDP szerint a dokumentum akár lehetővé is tenné a fegyverek átadását. Tehát már maga a hárompárti koalíció sem ért teljesen egyet abban, hogy pontosan mit is fogadott el a parlamenti többség” − mondta Dobrowieczki Péter az InfoRádióban.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője szerint a szövegezés úgy szól, hogy Ukrajna hatásos védelmi céljainak ellátása érdekében, akár "messze hordó fegyvereket" is átadhat Németország. Így most az a kérdés hogy ez a kifejezés mit jelent pontosan.

„ Valószínűleg a német kormány minden eshetőségre fel akart készülni. Ezért Pistorius hadügyminiszter felkérte az illetékes katonai szakértőket: vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy mi lenne, ha Németország ilyen fegyvereket is átadna? Tehát a kancellárnak most a gondja, hogy miközben ő kifelé azt kommunikálta, ilyenről szó sem lehet, addig ez a kiszivárogtatott beszélgetés éppen az ellenkezőjét igazolta. Vagyis azt, hogy a berlini vezetés mégis csak lát reális esélyt az ilyen fegyverek szállítására˜ − fejtette ki Dobrowieczki Péter.

A szakértő szerint a botrány miatt ugyan nem inog meg Boris Pistorius védelmi miniszter széke, azért ez mégis hatalmas presztízsveszteség a német kormány számára. Ugyanis rávilágít arra, hogy nem tanultak a korábbi lehallgatási botrányokból sem.

„Pistorius szerepe érdekes, hiszen közvélemény-kutatások alapján ő rendre népszerűbb, mint az általa képviselt párt, vagy a kormány, illetve maga a kancellár. Így nehéz lenne megmondani, hogy hajlandó-e személyes felelősséget vállalni a történtekért. Azt sem lehet igazán tudni, hogy az egyre népszerűtlenebb kormánykoalíció, illetve az SPD beáldozná-e a legnépszerűbb politikusát, csakhogy kihúzza a kormányt ebből a nehéz helyzetből." − mondta.

Dobrowieczki Péter ugyanakkor nem zárja ki teljesen a Taurus cirkáló rakéták átadását. Az, hogy végül is Berlin hogyan dönt abból fog kiderülni, megkezdődik-e az ukrán katonák kiképzése Németországban a fegyver használatára. Hozzátette: a kormányra nehéz döntés vár, miután a kancellár háromszor is megtagadta, hogy átadja ezeket a fegyvereket. Ha mégis beadná a derekát, az politikai értelemben nagy vereség lenne a számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×