eur:
394.33
usd:
370.01
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az európai szélsőjobboldali mozgalmakról tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Vera Jourová: az Európai Bizottság kész támogatni Lengyelországot a jogállamiság helyreállításában

Az Európai Bizottság üdvözli a lengyel kormány eltökéltségét, hogy átfogó reformok bevezetésével lezárja az uniós alapszerződés 7-es cikke alapján indított jogállamisági eljárást, és készen áll arra, hogy támogassa Lengyelországot a jogállamiság visszaállítására irányuló cselekvési terv végrehajtásában - jelentette ki a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos.

Jourová az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elmondta: Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter megvalósítható cselekvési tervet mutatott be, válaszul a jogállamisági aggályok kezelésére, annak érdekében hogy az eljárás mielőbb lezáruljon.

Mint mondta, az EU már évek óta próbálja megtalálni a módját annak, hogyan kezelje e komoly aggályokat, és az eljárás kezdete óta először mutatott be a lengyel kormány átfogó tervet a problémák megoldása végett.

Emlékeztetett: a jogállamisági eljárás azért indult, mert

a jogállamiság rendszerszintű megsértését állapították meg az országban,

ezért a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy a terv valóban átfogó legyen és minden aggályos kérdésre kitérjen.

"A lengyel kormány elkötelezett a jogállamiság helyreállításban és abban, hogy a lehető leggyorsabban a végére érjen a 7-es cikk szerinti eljárásnak" - hangsúlyozta.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az EU soros belga elnökségét képviselve a sajtótájékoztatón elmondta: a lengyel igazságügyi miniszter által bemutatott cselekvési terv erős szándékot mutat Varsó részéről, hogy mielőbb véghezvigye az igazságügyi rendszer reformját.

"A terv bemutatóját számos nagyon pozitív reakció követte a tagállamok részéről.

A hangulat a tanácsteremben nagyon bizakodó volt, és az Európai Bizottság részéről is konstruktív válasz érkezett" - jelentette ki.

Lengyelország decemberben megválasztott miniszterelnöke, Donald Tusk hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy helyreállítja az igazságszolgáltatás függetlenségét és felszabadítja a jogállamisági eljárás keretében befagyasztott uniós pénzeszközöket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×