eur:
394.47
usd:
370.19
bux:
65360.88
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Moszkva, 2017. július 7.Jevgenyij Feldman, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőnek és korrupcióellenes aktivistának a fotósa által készített felvétel az ellenzéki vezetőről az általa alapított kourrpicóellenes alapítvány moszkvai irodájában 2017. július 7-én. Navalnij ezen a napon szabadult a 25 napos elzárását követően, amire a gyülekezési törvény sorozatos megsértése, a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok áthágása miatt ítélték. (MTI/EPA/Jevgenyij Feldman)
Nyitókép: Jevgenyij Feldman

Bekérették a berlini orosz nagykövetet Navalnij halála miatt

A német külügyminisztérium hétfőn bekérette Oroszország berlini nagykövetét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálának ügyében.

A tárca közleménye szerint a német kormány részéről az Oroszországban bebörtönzött politikai aktivisták szabadon engedését sürgették. A minisztérium szóvivője különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el Navalnij emlékhelyén.

„Az Alekszej Navalnij és az orosz kormány más bírálói ellen politikailag motivált eljárások, valamint az őrizet embertelen körülményei megmutatják, mekkora brutalitással jár el az orosz bíróság a máskéntgondolkodók ellen, és meddig képes elmenni (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) azért, hogy elnyomja Oroszországban a szólásszabadságot” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a szóvivő.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus múlt pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba. Egészségi állapota hónapok óta romlott. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×