eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Flags of Germany and Turkey hanging outside on a street in Kreuzberg, Berlin.
Nyitókép: Getty Images

Elemző: Erdogan „fiókpártja” milliós nagyságú, biztos szavazóbázist találhat magának Németországban

A török elnöki hivatal által támogatott új párt, a DAVA elsősorban a vallási és etnikai kisebbségeket, valamint azokat a közösségeket szeretné megszólítani, amelyek kirekesztettnek érzik magukat Németországban – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet junior kutatója.

A Törökországban jelenleg hatalmon lévő konzervatív iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja, az AKP támogatásával új pártot alapítottak Németországban, amely a Demokratikus Szövetség a Sokszínűségért és Ébredésért (DAVA) nevet kapta. A német kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt aggodalmuknak adtak hangot a török állam által támogatott „fiókpárt” megjelenése miatt. A Bild értesülése szerint a DAVA színeiben négyen akarnak indulni a júniusi európai parlamenti választásokon – olyan személyekről van szó, akik korábban az AKP-nál vagy annak támogató szervezetében dolgoztak.

A konzervatív CDU parlamenti frakcióvezető-helyettese, Jens Spahn arra figyelmeztetett, hogy az új párt Recep Tayyip Erdogan AKP-jának a „németországi mellékága” lehet, és szerinte komoly esély van rá, hogy egy újabb szélsőséges mozgalom kezd el politizálni Németországban. A CDU több magas rangú politikusa szerint a kormánynak semmilyen körülmények között sem szabad félvállról vennie a DAVA megjelenését.

A Migrációkutató Intézet junior kutatója az InfoRádióban elmondta: az új párt alapító okiratában megfogalmazott célkitűzések alapján kijelenthető, hogy különböző vallási és etnikai kisebbségeket – elsősorban muszlimokat – próbálnak majd megszólítani. A DAVA azt is jelezte, hogy várja a mozgalom tagjai és szimpatizánsai közé mindazokat, akik úgy érzik, nincs jelenleg politikai képviseletük Németországban. A párt szerint ugyanis sok olyan közösség van, amelyek

komoly hátrányt szenvednek amiatt, hogy „nem tartja őket eléggé németnek” az országos politika, illetve a folyamatos kirekesztések miatt nem tudnak asszimilálódni az európai társadalmakba.

A DAVA úgy véli, hogy ezek az emberek állandó problémákkal, akadályokkal szembesülnek a mindennapokban – legyen szó különféle állami szolgáltatások igénybevételéről vagy éppen rendőri intézkedésekről, túlkapásokról. Párducz Árpád szerint az új mozgalom „ezt a hullámot akarja most meglovagolni”. Hozzátette: joggal merül fel a kérdés, hogy a török kormánynak mekkora beleszólása, befolyása lesz a párt belügyeibe és politikájába. Az mindenesetre köztudott, hogy a török elnöki hivatal irányítása alatt folytatják politikai tevékenységüket.

Az elemző elmondta: a DAVA két pártvezetője a Német Szabaddemokrata Pártban (FDP) kezdett el politizálni, majd miután elhagyták ezt a közösséget, lobbitevékenységeket folytattak Németországban a török kormány, illetve az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megbízásából. Fontos még tudni, hogy a DAVA egyik prominens politikusa pedig a török-iszlám vallási unió (németországi mecseteket működtető török szervezet) vezetője. Az elmúlt időszakban számos kritika érte ezt a vallási közösséget a radikális nézeteket valló imámok miatt.

Jelenleg mintegy hárommillió török származású vagy török felmenőkkel rendelkező ember él Németországban, közülük körülbelül másfél millió lakosnak van török állampolgársága, akik így értelemszerűen leadhatják voksukat a törökországi választásokon. Párducz Árpád elmondása szerint ennek

a másfél milliós diaszpórának a 65 százaléka támogatja Recep Tayyip Erdogant, amiből arra lehet következtetni, hogy feltehetően szívesen szavaznának a DAVA-ra is.

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy az érintett török származású emberek a már elfogadott, új állampolgársági törvénynek köszönhetően valószínűleg nagy arányban kérnek majd a következő időszakban német állampolgárságot, amivel gyakorlatilag „biztos bázist jelenthetnek” az új pártnak. Elsősorban emiatt kritizálják a DAVA-t mind a kormány-, mind az ellenzéki pártok Németországban.

Párducz Árpád elmondta: a CDU belügyi szakpolitikusai már fel is szólították a német biztonsági szerveket, valamint az elhárítást arra, hogy figyeljék meg a párt működését, illetve azt kérték, lépjenek közbe, „ha Németország számára ártalmas befolyásolási tényezőket tapasztalnak”. A kutató szerint ha ez bizonyítást nyer, akkor valószínűleg betiltanák a pártot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×