eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Recep Tayyip Erdogan török elnök az Olaf Scholz német kancellárral a berlini kancellári hivatalban tartott sajtóértekezleten 2023. november 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Újabb feszültségforrás Berlin és Ankara kapcsolataiban

Noha mintegy hárommilliós török kisebbség él Németországban, a májusi, Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő újbóli megválasztását eredményező elnökválasztás előtt a német hatóságok nem engedélyeztek semmifajta kampányrendezvényt. Ezúttal ismét egy állítólagos török beavatkozási kísérlet borzolja a német kedélyeket.

Elsőként a Bild című lap számolt be arról, hogy információi szerint a Törökországban hatalmon lévő konzervatív iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja, az AKP egyfajta fiókpártot kíván létrehozni a németországi törökök körében. Célja az lenne, hogy a párt német színekben indulhasson a júniusi európai parlamenti választásokon. Az újság szerint

egy iszlamista párt megalakításáról lenne szó, amely a Demokratikus Szövetség a Sokszínűségért és Ébredésért (DAVA) nevet viselné.

A Bild információja nagy visszhangot váltott ki, német kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt aggodalmuknak adtak hangot az állítólagos "fiókpárt" miatt.

"Világossá kell tennünk németországi török származású polgártársainknak, hogy Németország összetartozik, egy nép vagyunk" – fogalmazott Sasia Esken, a legnagyobb német kormánypárt, a szociáldemokrata SPD társelnöke. "Recep Tayyip Erdogan megosztó törekvései nem érvényesülhetnek Németországban" – hangoztatta.

Az ellenzék vezető pártja, a konzervatív CDU parlamenti frakcióvezető-helyettese Jens Spahn arra figyelmeztetett, hogy a tervezett párt "Erdogan AKP-jának németországi mellékága" lenne. Azaz – mint hozzátette – egy újabb szélsőséges párt Németországban.

A CDU egy másik magas rangú politikusa szerint

a kormánynak semmilyen körülmények között sem szabad félvállról vennie a tervezett pártalakítást.

Volker Beck, a Német–Izraeli Társaság elnöke a Welt-televíziónak nyilatkozva a török kormánypárt németországi szervezetének létrehozása kapcsán azzal vádolta a török elnököt, hogy megpróbálja megosztani a Németországban élő török származású embereket.

A Bild szerint a DAVA "színeiben" négyen kívánnak majd indulni az európai parlamenti választásokon, olyan személyek, akik korábban az AKP-nál vagy annak támogató szervezetében dolgoztak.

A Der Spiegel az Anadolu török hírügynökséget idézte, amely szerint az új párt "a politikailag alulreprezentáltak erős hangja" kíván lenni. Hivatalos török források egyelőre nem reagáltak a német állításokra. Korábbi adatok szerint a németországi törökök nagy többsége Erdogan, illetve AKP támogatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×