eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők egyike amerikai zászlót tapos az amerikai fegyveres erők húszi katonai célpontok ellen végrehajtott légicsapásai elleni tiltakozáson Szanaában 2024. január 29-én. Az Irán által támogatott, Jemen legsűrűbben lakott területét ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi vagy hadihajók ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Üzentek a húszi lázadók az Egyesült Államoknak

A jemeni húszi lázadók továbbra is katonai célpontnak tekintenek minden amerikai és brit hajót a Vörös-tengeren, és önvédelemnek tartják, hogy rakétákkal támadják ezeket.

Az Irán támogatta lázadók szócsövének számító al-Maszirah tévécsatornán ismertetett nyilatkozat szerint kedden éjjel rakétákkal támadták a Gravely nevű amerikai hadihajót a Vörös-tengeren. Az amerikai haderő e térségért felelős Középső Parancsnoksága az X közösségi oldalon pedig arról számolt be, hogy az említett hadihajóról lelőttek egy Jemen területéről elindított hajóelhárító rakétát. Esetleges áldozatokról vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Mohamed al-Atifi, a húszik parancsnoka az al-Maszirah keddi adásában kijelentette, hogy felkészültek az elhúzódó konfrontációra az Egyesült Államokkal és nyugati szövetségeseivel. Hangsúlyozta, hogy továbbra is támadni fogják a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, amíg Izrael le nem állítja hadműveletét a Gázai övezetben.

Szerdai bejelentésüket megelőzően a lázadók legutóbb hétfőn számoltak be általuk végrehajtott rakétatámadásról: állításuk szerint aznap az amerikai haditengerészet különleges egységének Lewis B. Puller nevű, mozgó tengeri támaszpontja ellen intéztek támadást az Ádeni-öbölben, az amerikai hadsereg azonban nem számolt be ilyen esetről. A múlt pénteken a Marlin Luanda brit olajszállító hajó ellen hajtottak végre rakétatámadást szintén ebben az az öbölben, aminek következtében a hajón tűz ütött ki.

A húszi lázadók a Gázai övezetben zajló izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19-én kezdték el támadni a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben azokat a hajókat, amelyek ismereteik szerint Izraelbe tartanak vagy Izraelt támogatják.

Ezek a támadások elsősorban a teherhajókat fenyegetik, és szakértők szerint hosszabb fennakadásokat okozhatnak a világkereskedelemben.

Rolf Habben Jansen, a német Hapag-Lloyd elnök-vezérigazgatója szerdai nyilatkozata szerint a fenyegetés arra kényszeríti a hajózási társaságokat, hogy elkerüljék a Szuezi-csatornán keresztül vezető útvonalat. Politikai megállapodás révén, valamint a teherhajók átfogó védelmét célzó stratégia kialakításával azonban hat hónapon belül véget vethetnek a válságnak – vélekedett.

Eddig több kereskedelmi hajótársaság is felfüggesztette az Ádeni-öblön át délen, a Szuezi-csatornán keresztül pedig északon átvezető vörös-tengeri hajózási útvonal használatát, és az Afrika körüli, jóval hosszabb és költségesebb útvonalat választotta. Sok tartályhajó azonban továbbra is a vörös-tengeri útvonalat veszi igénybe rakományainak célba juttatására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×