eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
SANAA, YEMEN - JANUARY 31: Men walk near mock models of missiles and drones, displayed during an exhibition launched in solidarity with Palestinians and against the Israeli sustained bombardment in Gaza on January 31, 2024, in Sanaa, Yemen. (Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images)
Nyitókép: Mohammed Hamoud/Getty Images

Kiderült, mekkora lyukat ütöttek a Vörös-tengeri szállítmányozáson a húszik

A konténeres tengeri szállítmányozás csaknem 30 százalékkal esett vissza egy év alatt a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók hajók elleni támadásai miatt - jelentette be szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Dzsihad Azúr, az IMF közel-keleti és közép-ázsiai regionális igazgatója hozzátette, hogy a forgalom visszaesése 2024 elején fokozódott.

A tengeri kereskedelmet monitorozó PortWatch platform adatai szerint a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornán áthaladó forgalom 2024. január 16-ig mintegy 37 százalékkal csökkent egy év alatt.

Tavaly november óta a jemeni húszik legkevesebb 35 támadást hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletekre válaszul. A feszült helyzet komoly zavarokat keltett a kulcsfontosságú tengeri szállítási útvonalon, amelyen a világkereskedelem mintegy 12 százalékát bonyolítják. Az Iránnal szövetséges húszik azt állítják, az Izraelhez köthető hajókat akarják célba venni a Gázai övezeti palesztinokkal vállalt "szolidaritásuk" jeléül.

A támadások miatt számos tengeri szállítmányozó arra utasította hajóit, hogy Afrikát megkerülve közlekedjenek Ázsia és Európa között. Emiatt a szállítás drágább lett, és jelentősen hosszabb ideig tart.

Dzsihad Azúr szerint jelenleg nagyon bizonytalan a helyzet, és egyelőre nem világos, hogy a kereskedelmi útvonalak tartós és jelentős módosulása várható, vagy csak átmeneti állapotról van szó.

A regionális igazgató hozzátette azt is, hogy az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború miatt óriási gazdasági visszaesés következett be a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

(A nyitóképen: rakéták és drónok modelljei a palesztinokkal való szolidaritás jegyében, valamint az Izrael által Gázában folytatott bombázások elleni tiltakozásul megrendezett kiállításon a jemeni Szanaában 2024. január 31-én.)

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×