eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/The Boeing Company

Ellenőrzés - újabb repülőgépek ragadhatnak a földön

A régebbi Boeingeket is átvizsgáltatná az amerikai légügyi hatóság, miután januárban feszállás után kiszakadt egy utasszállító törzse.

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a biztonság fokozása érdekében szólította fel az érintett légitársaságokat az ellenőrzésekre, ugyanis a Boeing 737-900ER-eken ugyanolyanok az úgynevezett „door plug” elemek, mint amelyek repülés közben kiszakadtak az Alaska Airlines 737 MAX 9-eséről – írta az airportal.hu a Reuters cikkére hivatkozva.

Egyes üzemeltetők már korábban megkezdték a 737-900ER gépeik átvizsgálását, és ennek eredményeként megállapításokat tettek az érintett rögzítőcsavarokkal kapcsolatban, ám konkrétumokat erről nem hozott nyilvánosságra az FAA.

A Cirium adatai szerint a 2007 és 2019 között gyártott 737-900ER típusból 490 példány van forgalomban, a főbb üzemeltetők között van a Delta, az Alaska, a United, a Turkish Airlines és a Korean Air. Ezek közül csak azokat a példányokat szerelték fel a nem használt vészkijárati nyílást lefedő elemmel, amelyeken 189-nél kevesebb férőhely van.

Az előzetes vizsgálatok eredménye után múlt héten

lezárult az első 40 darab Boeing 737 MAX 9-es teljes átvizsgálása.

Az eredmények kiértékelését követően hoz döntést az FAA arról, hogy milyen feltételek teljesülését követően térhetnek vissza a levegőbe az érintett járművek.

Az Alaska Airlines AS 1282-es számú járatát teljesítő, 2023 októberében átadott, N704AL lajstromjelű Boeing 737 MAX 9-esének szárny mögötti, inaktív vészkijáratát takaró elem a portlandi felszállás után 6-7 perccel, mintegy 5000 méteres magasságban kiszakadt a helyéről január 5-én. A repülőgép visszafordult és biztonságosan leszállt, a balesetben nem sérült meg senki súlyosan.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×