eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Aknákkal rakták körbe a zaporizzsjai atomerőművet

Az aknákat az oroszok a nukleáris létesítmény belső és külső kerítései között helyezték el, miután tavaly novemberben egyszer már eltávolították ezeket a harceszközöket.

Az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőművet ismét körbeaknázták - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) péntek este bécsi székhelyén kiadott helyzetjelentésében.

A beszámoló szerint az aknákat a nukleáris létesítmény belső és külső kerítései között helyezték el, miután tavaly novemberben egyszer már eltávolították ezeket a harceszközöket.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette, hogy az újbóli elaknásítás összeegyeztethetetlen a biztonsági előírásokkal.

Grossi figyelmeztetett, hogy az atomerőmű orosz vezetése az idén nem fogja tudni teljes körűen karbantartani a létesítményt. Mint mondta, a NAÜ helyszíni állandó megfigyelői a múlt héten kézhez kaptak egy munkatervet, amely azonban az ügynökség megítélése szerint hiányos. "Ezt a karbantartást el kell végezni a nukleáris biztonság szavatolása érdekében" - szögezte le a főigazgató.

A NAÜ szerint csütörtökön nyolc órára kiesett az atomerőmű vészhelyzeti áramszolgáltatásának egy része. A sugárzó anyagok hűtéséért felelős áramszolgáltatás ezen idő alatt ugyan nem szakadt meg, de Grossi ismét kifejezte amiatti aggodalmát, hogy nem eléggé megbízható a nukleáris balesetek elkerülését szolgáló biztonsági rendszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×