eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Atkinsonban tartott előválasztási kampánygyűlésén 2024. január 16-án. Előző nap Trump megnyerte az iowai előválasztást, amelyen a republikánus párti elnökjelölt személyéről döntenek. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

Németországban már a felkészülést sürgetik Donald Trump győzelmére

Bár Donald Trump még csak az első republikánus előválasztást nyerte meg, tekintélyes német konzervatív politikusok már azt hangsúlyozzák, hogy Berlinnek fel kell készülnie a volt elnök újabb elnökválasztási győzelmére. Olyannyira, hogy a CDU/CSU ebből a célból egyeztetést ajánlott a hivatalban lévő kormánykoalíciónak.

Az Iowa államban tartott előválasztás Trump fölényes győzelmét hozta, ami előrevetíti, hogy ő lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje a novemberi választáson. Mindez – mint a ZDF közszolgálati médium értékelte – többnyire aggodalommal tölti el a német politikusokat.

Az ellenzék vezető pártjának számító konzervatív CDU máris arra figyelmeztette a kormánykoalíciót, hogy fel kell készülnie Donald Trump újabb hivatali idejére. "A kormány nem hagyhatja figyelmen kívül az amerikai belpolitikát. Az Egyesült Államok túl fontos ehhez" – fogalmazott a CDU parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivője. Jürgen Hardt utalt arra, hogy Iowában Trump "egyértelmű" győzelmet aratott.

A konzervatív pártszövetség, a CDU és a CSU közös frakciójának ügyvezető igazgatója, Thorsten Frei egyenesen "felelőtlenségnek" nevezte, hogy a kormány nem készül fel Donald Trump győzelmére. "A szövetség bármikor készen áll arra, hogy a kormánypártokkal egyeztessen erről" – jelentette ki.

A kisebbik keresztény párt, a CSU parlamenti csoportjának vezetője szerint számolni kell azzal, hogy Trump megválasztása esetén jelentősen csökkenhet az Ukrajnának nyújtott amerikai katonat támogatás. Alexander Dobrindt szerint ezért "európai összhangra" van szükség, és erre vonatkozóan sürgősen német kezdeményezést kellene előterjeszteni.

Norbert Röttgen, a CDU külpolitikai szakértője a Der Tagesspiegel című lapnak nyilatkozva ugyancsak a "Trumpra való felkészülés" szükségességét emelte ki. "Németországnak olyan mértékben kell növelnie fegyvergyártását, hogy Ukrajna amerikai segítség nélkül is megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben. Európa szabadsága múlik ezen" – hangsúlyozta a konzervatív politikus

Trump esetleges választási győzelme kapcsán aggodalmának adott hangot a BDI német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie) is. A szövetség elnöke, Siegfried Russwurm meggyőződését fejezte ki, hogy

Trump újbóli hatalomra kerülése nagy hatással lesz Németországra.

Szerinte az Egyesült Államok gazdaságilag ismét az elszigetelődést választaná. Russwurm utalt arra is, hogy Donald Trump megkérdőjelezi a NATO szükségességét, és azon az állásponton van, hogy az ukrajnai háborús konfliktus "gyorsan" megoldható.

A BDI elnöke szerint Németországnak minden forgatókönyvet számításba kell vennie. "Az aggodalom nem elegendő, Európának olyan világra kell felkészülnie, amelyben nekünk, európaiaknak sokkal inkább saját magunkra kell támaszkodnunk" – jelentett ki, és utalt arra is, hogy Európa kevésbé számíthat a transzatlanti biztonsági partnerségre, mint az elmúlt 75 évben.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×