eur:
390.77
usd:
365.5
bux:
68282.28
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Nem engednek követeléseikből a német gazdák – kifütyülték a pénzügyminisztert is

Tetőpontjához érkezett a német gazdák egy hete óta tartó országos tiltakozó akciója, és hiába érkezett hozzájuk Christian Lindner, miután elvetette a megszorítások visszavonását, füttyszóval kényszerítették visszavonulásra.

Hétfő délelőttre több tartományból is Berlin központjába, a Brandenburgi kapuhoz. vonultak, megerősítve követelésüket a mezőgazdasági támogatások tervezett kormányzati csökkentésének teljes eltörlésére. A rendkívüli hideg ellenére több ezer traktorral érkeztek a főváros szívébe, Berlin központjában szinte teljes közlekedési blokádot okozva. Az őket megbékíteni igyekvő pénzügyminisztert, Christian Lindnert pedig hangos füttyszóval fogadták.

Elemzők szerint az elmúlt évtizedekben egyetlen alkalommal sem tüntettek olyan elszántan és olyan nagy számban a német mezőgazdaságban dolgozók, mint az elmúlt egy hétben. Követeléseik középpontjában a korábbi szubvenciók helyreállítása állt. A Scholz-kormány ugyanis még az elmúlt év végén a rendkívül súlyos költségvetési hiány okán döntött a gazdáknak nyújtott támogatások, mindenekelőtt a különböző adókedvezmények megvonásáról.

Később a kormány a kilátásba helyezett országos tiltakozó akció hatására némileg visszakozott. Bejelentette, hogy mégsem törlik el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, a gazdák számára legfájóbb intézkedést, a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezményeket pedig három évre elosztva vonnák vissza.

A tartományi szövetségek, élükön az országos szövetséggel ezt azonban nem fogadták el, és ennek nyomán kezdődött egy héttel ezelőtt a rendkívüli tiltakozó akció.

Joachim Ruckwied, a szövetség elnöke beszédében ezúttal is hangoztatta, hogy

a gazdák hajlandók a tárgyalásokra, készek bizonyos kompromisszumokra is, de ragaszkodnak az eddigi szubvenciók teljes helyreállításához.

Ezzel szemben a tüntetőket csillapítani igyekvő pénzügyminiszter érdemben semmit sem ígért, sőt kijelentette, hogy a költségvetési válság miatt az elhatározott intézkedéseket nem helyezhetik hatályon kívül. Christian Lindner rövid beszédében csak a gazdákat is sújtó bürokrácia mérséklésére, a tárgyalások folytatására és általánosságban a "szebb jövőre" tett ígéretet. "A szükséges megtakarításokhoz ugyanakkor a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia" – hangoztatta.

Beszédét hangos füttyszóval fogadták.

A rendőrség ugyancsak nagy számban vonult fel, rendbontás azonban nem történt.

A gazdákkal vállalt szolidaritást bizonyította, hogy Berlin központjában jelentős számban vonultak fel velük más szakmák, köztük szállítmányozók, kisiparosok és a vendégtóipar képviselői. A tiltakozók követeléseit támogatta több tartományi, főként konzervatív vezető politikus, de szolidaritásukat hangoztatták és kompromisszumot sürgettek egyes szociáldemokrata tartományi vezetők is.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló kormánykoalíció parlamenti frakcióvezetői délután ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak az országos és a helyi gazdaszövetségek vezetőivel. Ennek ellenére – és a pénzügyminiszter beszéde nyomán – szakértők kevéssé reménykednek abban, hogy tényleges kompromisszumos megállapodás születhet. Sokkal inkább azt valószínűsítik, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×