eur:
396.72
usd:
371.11
bux:
70728.58
2024. június 26. szerda János, Pál
AT SEA - JANUARY 12: (----EDITORIAL USE ONLY  MANDATORY CREDIT - U.S. CENTRAL COMMAND (CENTCOM) / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A military aircraft takes off from the US and British naval fleet as Yemeni local sources states that US and British warplanes have carried out airstrikes on some points in Sanaa, Hodeidah and Taiz cities during the night, at sea on January 12, 2024. (Photo by U.S. Central Command (CENTCOM)/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: US Central Command/Anadolu/Getty Images

Újabb csapásokat hajtottak végre az amerikai-brit erők a jemeni húszi lázadók ellen

Vasárnap újabb csapásokat mértek az amerikai és brit erők a jemeni húszi lázadókra, ezúttal Hodeida kikötővárosnál - közölte az Irán támogatását élvező síita felkelő mozgalom.

"Amerikai és brit agresszorok csapása érte Hodeidát" - jelentette az Ansza Allah húszi hírportál.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradóra a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben, megvédendő a nemzetközi hajóközlekedést a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok szombaton újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen. Vasárnap a brit külügyminiszter további csapásokra figyelmeztette a húszikat a hajózás szabadságának védelmében.

Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×