eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke és Nicola Beer elnökhelyettes pártjuk berlini kongresszusán 2023. április 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Döntöttek a párttagok, hogy az FDP maradjon-e a német kormánykoalícióban

Ha csekély többséggel is, de elvetette a hárompárti kormánykoalícióból történő kilépést a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tagsága.

A párttagok megkérdezését még októberben egy helyi szervezet kezdeményezte annak nyomán, hogy a tartományi választásokon az FDP sorozatosan leszerepelt, amit sokan a szociáldemokratákkal és a zöldekkel alkotott kormánykoalíció népszerűtlenségével magyaráztak. Bár a szavazás eredménye az országos hangulaton aligha változtat, egyelőre azonban mind a liberális párt, mind a koalíciós partnerek vezetői megkönnyebbülhetnek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az 1948-ban alakult, azóta számos kormányban is szerepet vállaló párt alapszabályzata szerint az FDP vezető szerveit nem kötelezte volna a koalíció felmondására az sem, ha a tagok többsége a kilépés mellett foglalt volna állást.

Az alig hetvenezres tagság véleménynyilvánítása ugyanakkor mindenképp jelzésértékű lett volna,

igencsak megnehezítve a pártelnök és egyben pénzügyminiszter, Christian Lindner dolgát. Így sincs könnyű helyzetben, a költségvetési válság következtében szükségessé vált rendkívül szigorú takarékossági intézkedések miatt Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár mellett amúgy is elsősorban rajta csattan az ostor.

A tagság "megszondáztatása" elemzők szerint korrekt, ugyanakkor felettébb kockázatos lépés volt, amit a végeredmény is igazol. Eszerint szűk többség, a válaszadók 52 százaléka szavazott a koalíciós munka folytatása mellett, míg 48 százalék a kilépésre adta a voksát. Feltűnő volt ugyanakkor a a tagság érdektelensége, a 72 ezer párttag közül ugyanis alig 26 ezren nyilvánítottak véleményt.

Mindennek ellenére a párt vezetői kivétel nélkül megkönnyebbülten vették tudomásul az eredményt. A párt elnöke úgy ítélte meg, hogy a véleménynyilvánítás tükrözi azt a felelősséget, amelyet az FDP vállalt Németország iránt. Christian Lindner ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a tagság állásfoglalása egyben felhatalmazást jelent számára a kormányzati munka liberális arculatának erősítésére.

Hasonlóan vélekedett a kormány ugyancsak szabaddemokrata igazságügyi minisztere, Marco Buschmann is, aki szerint a szavazás eredménye egyértelmű állásfoglalás a koalíciós munka folytatása mellett.

A koalíciós partnerek egyelőre nem nyilatkoztak az FDP-tagság véleménynyilvánításával kapcsolatban.

Az elemzők ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy mind a szabad demokrata miniszterek, mind az egész kormány munkáját tovább nehezítette volna, ha a válaszadók többsége a koalícióból történő kilépés mellett foglalt volna állást.

Az FDP támogatottságát jelzi, hogy az október elején tartott tartományi választásokon Bajorországban a párt kiesett a helyi parlamentből, Hessenben pedig csupán egy "hajszállal" sikerült a bennmaradás.

A legfrissebb felmérések szerint a liberálisok országos népszerűsége a "kritikus" öt százalék körül mozog, messze a legalacsonyabb a három koalíciós párt közül.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×